Tottenham supporterne Christer Westberg Øyen, Sindre Knutsen og håndballstjernen Stian Vatne. (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)
Tottenham supporterne Christer Westberg Øyen, Sindre Knutsen og håndballstjernen Stian Vatne. (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)

Tottenhams supportere er samstemte: – Vi må til Europas gjeveste selskap

Limousinkjørere, fanzine-skribenter, norske turister og håndballstjerner er enige. Det er Mesterligaen som teller for Spurs.

Tottenham, Nord-London (TV 2 Sporten): – Det er superviktig. Kampen i dag er utrolig viktig. Det er enormt viktig med Mesterligaen og det handler om å beholde de beste spillerne våre,sier håndballspiller Stian Vatne.

Les også: Dette står på spill i Premier League-avslutningen

Sammen med kompisene Christer Westberg Øyen og Sindre Knutsen har han tatt plass i bakhagen på den velkjente Tottenham-puben The Bricklayers i High Road. Bare noen hundre meter lenger nede i gaten ligger White Hart Lane og venter på dem.

– Jeg tror det blir 3. plass. Arsenal taper og vi vinner, sier Christer.

– Ja, tror du egentlig det, eller håper du det?

– Tro og håp er jo det samme, skyter Sindre inn smilende.

De to kameratene ser lyst på situasjonen, også når de forsøker en mer analyserende variant.

– Det er absolutt ikke umulig at Arsenal avgir poeng mot West Bromwich, og det holder for vår del om vi vinner. De har ikke akkurat vært i stimen, og Hodgson vil helt sikkert gå av med stil, sier de to.

Søndagens kamper i Premier League avgjør nemlig ikke bare hvem som stikker av med tittelen eller hvem som må ta den tunge veien ned til Championship. Kampen om Mesterliga-kvalifisering lever i beste velgående, og står mellom Arsenal, Tottenham og Newcastle.

De to Nord-London naboene ligger best an, ettersom de har henholdsvis 67 og 66 poeng, mot sistnevntes 65. Ettersom Chelsea vil snyte lag nummer fire for Mesterliga-plass dersom de vinner årets variant av turneringen er det viktigere enn noen gang å bli nummer tre.

– Chelsea kan finne på å vinne Champions League. Jeg tror de vinner i München, sier plutselig en av de andre nordmennene på puben. Det kryr av dem.

– Drømmescenarioet er at vi, Newcastle og West Bromwich vinner i dag, og at Chelsea taper finalen. Da kommer vi med direkte og Arsenal får ingenting, sier Sindre.

Dersom det skal bli en realitet er det altså fire resultater som må gå veien for Spurs-fansen.

– Det har skjedde støtte undere før, avslutter Stian Vatne.

Les også: Se sesongens siste Fotballfrokost: «Velkommen til ditt mareritt, Sir Alex»

Har tro på at Arsenal kan snuble
For seks sesonger siden var det Arsenal som måtte ta igjen et forsprang på ett poeng i siste runde, da de to naboene den gangen kjempet om 4.plassen bak suverene Chelsea, Manchester United og Liverpool. Arsène Wengers mannskap lyktes, ettersom Spurs snublet mot West Ham etter den mye omtalte «lasagneskandalen». I år er rollene snudd på hodet, og Arsenal har forspranget inn mot den siste runden.

En av dem som tror Spurs likevel har en god sjanse er limousinsjåføren Lee.

- Arsenal må reise til West Bromwich og vinne, og det blir ikke lett for dem. Det er Roy Hodgson sin siste kamp, fansen kommer til å ha på seg England-drakter og laget kommer til å være klar for oppgaven. Jeg tror de kan ta Arsenal, sier sjåføren, som for anledningen har parkert sin hvite bil utenfor nattklubben og puben Rudolph Valentinos i selveste Bill Nicholson Way.

Limousin (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)
Limousin (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)

Oppvokst med Hoddle som den store stjernen
Lee forklarer at han selv ikke skal på kamp denne gangen, men at han av og til får låne sin overordnedes VIP-boks når sjefen selv ikke skal på kamp. I «gamle dager» var det lettere for Lee å komme seg på kamp på White Hart Lane.

- Jeg er faktisk oppvokst like om hjørnet her, og selv om jeg er 41 år nå har jeg vært så liten – Lee viser med armene kun en drøy meter over bakken – en gang jeg også. Den gangen het heltene Glenn Hoddle, Steve Archibald og Garth Crooks, og det kostet meg 90 pence å gå på kamp, forteller han, mens tankene tydelig mimrer tilbake i tid.

Les også: «Halve» Sunderland har United-fortid

Sjåføren som kjører for GB Limousines forteller at det er både bryllup, utdrikningslag og andre som benytter seg av selskapets tjenester, og at han ved denne anledningen er opptatt i det førstnevnte ærend. Kampen må han derfor følge fra et utenforstående perspektiv.

- Vi har i hvert fall alt i våre hender når det gjelder 4.plassen. Vi må ut igjen i Europa, og så får vi bare vente og se om 4.plass er nok.

Vi får håpe at Chelsea taper i München, får vi ikke? Eller, hvis Arsenal taper og vi klarer 3.plassen, da får vi håpe for alt i verden at Chelsea vinner, avslutter en smilende limousinsjåfør mens latterkulene runger.

En mann med skjult identitet
TV 2s utsendte kommer også i kontakt med en av dem som har vært med på å drive Tottenham-fanzinen «My eyes have seen the glory»,som startet i

1990 og kom ut regelmessig frem til 1995, før den etter en tre års pause ble publisert med jevne mellomrom fra 1998 til 2007. Mannen vil ikke meddele sitt egentlige navn, og kaller seg i stedet Wyart Lane – et navn som tydelig spiller på de liljehvites egne White Hart Lane.

- Du skal ha for å skjønne det poenget. Det er ikke alle som tar den spøken. Jeg er Banksy (en engelsk grafittimaler som kun er kjent under det pseudonymet, red.anm.) innen Spurs-webzines, forklarer «Wyart».

SPURS-FAN MED SKJULT IDENTITET:
Dette var det eneste bildet mannen bak pseudonymet «Wyart Lane» var villig til å gi bort. Selv hevder han det er et av de beste bildene som finnes av ham. (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)
SPURS-FAN MED SKJULT IDENTITET: Dette var det eneste bildet mannen bak pseudonymet «Wyart Lane» var villig til å gi bort. Selv hevder han det er et av de beste bildene som finnes av ham. (Foto: Helge Kalleklev/TV 2)

Hans fanzine, som nå altså kun eksisterer på Internett, er et sted hvor Spurs-supportere kan lufte sine tanker og få seg en god latter hvis de trenger en.

- Spurs’ beste sesong siden 1961
Tottenham har jevnt over hatt en strålende sesong, var med i tittelkampen lenge og lå på et tidspunkt hele ti poeng foran erkerivalen Arsenal på tabellen. Til tross for at en dårlig rekke med kamper oppstod i månedsskiftet mars-april mener fanzine-mannen at den likevel føyer den seg inn blant de aller ypperste.

- Den er åpenbart ikke så god som 1950/51- eller 1960/61-sesongen (de årene Tottenham ble ligamestere, red.anm.), men jeg mener den er like god som sesongen 1962/63, da vi ble nummer to bak Everton. Vi hevet oss enormt etter å ha tapt de to første kampene, og den stabiliteten vi viste og den fotballen vi spilte, spesielt rundt juletider, var helt fantastisk. Det kan ende med katastrofe, men vi må ta med det positive, forklarer skribenten.

Søndagens kamper har enorm betydning
Navnet på fanzinen, «My eyes have seen the glory», spiller på den berømte verselinjen i sangen «Glory, glory, hallelujah», som synges av Spurs’ supportere. «My eyes have seen the glory of the cups at White Hart Lane» er den komplette linjen, og «Wyart» innrømmer at fremtidig glory på White Hart Lane kan avhenge av søndagens resultater.

- Kvalifisering for Mesterligaen handler om enorme summer penger i våre dager. Det er også avgjørende når det gjelder å beholde dine beste spillere og tiltrekke deg nye toppspillere. Kampene på søndag avgjør ikke bare hele sesongen, men også hva som skjer i fremtiden, sier han.

Les også: QPR-spiss om City-kampen: – Ingenting er umulig

-Vi kan dumme oss ut, de vinner alltid
Forrige gang Tottenham havnet over Arsenal på tabellen var i 1995. Den gangen ble Tottenham nummer 7 og Arsenal nummer 12. I år kan de to havne på 3. og 4.plass, men ettersom Chelsea med seier i Mesterligafinalen vil snyte laget som havner på 4.plass for Mesterliga-kvalifisering er det viktigere enn noen gang å bli best i byen.

- Dersom vi blir nummer tre betyr det at vi er garantert en Mesterliga-mulighet. Det er det som betyr noe nå, og jeg bryr meg ikke egentlig om hvor Arsenal havner på tabellen. Det er deres problem, sier fanzine-mannen.

Les også: Uniteds nye draktsett hånes på Twitter

Sist gang det var så jevnt som nå mellom lagene var altså i 2006, og den gangen tapte Tottenham kampen om Nord-London på målstreken, da de tapte 2-1 mot West Ham i sin siste kamp for sesongen samtidig som Arsenal tok seg greit av Wigan og vant 4-2 i historiens siste kamp på Highbury.

- Jeg tror vi kommer til å vinne vår kamp denne gangen, selv om vi alltid har potensiale til å dumme oss ut. Newcastle tror jeg spiller uavgjort, siden Everton også har vist fin form i det siste, men jeg forventer også at Arsenal vinner, siden de alltid gjør det når vi ikke vil at de skal gjøre det, avslutter «Wyart Lane».

Hvordan tror du kampen om Mesterliga-plassene ender? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!