icty-mladic-forhånds - Oppgjøret med Ratko Mladic klart for start

De bosniske serbernes militære sjef Ratko Mladic planla Srebrenica-massakren, skal Serbias daværende president Slobodan Milosevic ha sagt i august 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå skal Mladic selv forsvare seg mot anklagene om folkemord, rasistisk forfølgelse, drap, terror mot sivile og gisseltaking. Rettssaken begynner 16. mai.

Blir 70-åringen funnet skyldig, forlater han neppe noen gang fengselet igjen.

Mladic var øverstkommanderende og personlig med på å innta byen 11. juli 1995. Han kom med uttalelser ved erobringen om at nå skulle «tyrkerne», som han kalte bosnjakene, få smake serbernes hevn.

Srebrenica-massakren er bare en del av anklagen mot Mladic. Andre deler gjelder den tre og et halvt år lange terroren mot sivilbefolkningen i Sarajevo og kampanjen for «etnisk rensing» av store deler av Bosnia-Hercegovina i krigen fra mai 1992 til desember 1995.

– Herr president, De sier De har så stor innflytelse over de bosniske serberne. Hvordan har det seg da at De tillot general Mladic å drepe alle disse menneskene i Srebrenica, spurte Clark Milosevic.

Det forklarte Clark da han vitnet i Milosevic-saken i desember 2003. Clark tilføyde at Milosevic så på ham og tok en pause før han svarte:

– Jeg advarte Mladic mot å gjøre dette, men han hørte ikke på meg.

Milosevic benektet senere uttalelsen og hevdet den var løgn og oppspinn. Men aktor kunne dokumentere at Holbrooke og Clark hadde nevnt utsagnet i en samtale med Kroatias president Franjo Tudjman dagen etter møtet med Milosevic.

Hvilke nye bevis domstolen har, er uvisst. Men Mladics egne dagbøker ble funnet i hans kones leilighet i Beograd. Om de inneholder notater om Srebrenica, vet bare aktoratet.

– Jeg er krigføringens Cassius Clay. Jeg kan slå hvem som helst knockout. Men jeg er skånsom, sa Mladic i et intervju med den svenske journalisten Peder Kadhammar i juni 1993.

Men skånsomhet preget ikke svaret på spørsmålet om hvor mange han hadde drept i Sarajevo:

– Det er ikke mennesker som har dødd der. Det er muslimer. Nærmere bestemt 17.000, svarte han som gjerne ville overdrive egne bedrifter. Det reelle tallet er anslått til vel 10.000.

– Spreng hjernene deres, lød en av hans ordrer til mannskapene på åsryggene rundt Bosnias hovedstad. Så haglet kuler og granater over sivilbefolkningen, særlig over områder der det ifølge Mladic bodde flest bosnjaker.

Serbiske myndigheter har hevdet at de jaktet på Mladic, som var ettersøkt for krigsforbrytelser, uten å finne ham. Men en rekke ganger ble han observert, også etter at hans beskytter Milosevic falt fra makten i år 2000 og ble overført til Haag. (©NTB)