Vincent_Kompany_965089a copy (Foto: Martin Rickett)
Vincent_Kompany_965089a copy (Foto: Martin Rickett)

City-legender tror seriegull søndag kan utløse gullrush

Og hva skjedde egentlig da Uwe Rösler kastet fotballskoene til fansen etter et 0-6-tap på Anfield?

Manchester (TV 2 Sporten): Mike Summerbee var en sentral del av vinnerlaget da Manchester City sist tok ligagull i 1968. Den legendariske kantspilleren er i dag ambassadør for klubben, en stor supporter og en populær skikkelse i Manchester.

- Ny gullalder
Sammen med Uwe Rösler spilte også sønnen Nicky i lyseblått på 90-tallet, legendetrioen tror en ny gullalder er på vei til sentrum av Manchester.

- Jeg tror vi er på randen av en veldig, veldig suksessrike periode. Alt ligger til rette, sier 69-åringen til tv2.no.

- Du så det på måten Vincent Kompany scoret det målet i derbykampen. Måten han gikk opp, fokuset på ballen, den skulle bare inn, og feiringen etterpå. Da så du hvor mye det betyr for fansen, for den lyseblå delen av denne byen som har ventet så lenge, følger sønnen Nicky opp.

Historiske Manchester
Vi møter far og sønn, samt Rösler, på den sagnomsuste Players Bar i Marriott hotell i utkanten av Manchester. Veggene er prydet med signerte bilder av alle slags idrettsstjerner, og tapeten er stappet med autografer - her vil det aldri kunne bli malt om.

- Da jeg spilte på 60- og 70-tallet var det en storartet periode for Manchester-fotballen. Vi var suksessfulle, United var suksessfulle, akkurat som i dag, forklarer Mike, og minnes samspillet med andre legender som Colin Bell og Francis Lee.

I tillegg til ligagullet i 1968, fikk han med seg én FA-cupseier, en Ligacuptriumf, en Charity Chield og en UEFA Cupvinnercup-seier i karrieren sin i City, som varte i 10 år fra 1965 til 1975.

Blytunge 90-tallet
Det gikk tråere for klubben da Rösler og Nicky Summerbee spilte sammen i lyseblått på 90-tallet. Mens United vokste seg til å bli landets mestvinnende klubb, måtte City gjennom to nedrykk til League One.

- Da jeg kom til klubben var det en tøff periode. Vi hadde i grunnen et godt lag, men ting gikk ikke vår vei og vi rykket ned. Det var tungt å akseptere at United var så gode, mens vi på det beste var en middelhavsfarer, sier Rösler, som kom til klubben i 1994 og ble toppscorer i tre sesonger.

- Det var hardt å være en lokal gutt og spiller å se rivalen rykke i fra. Vi hadde Georgi Kinkladze, Keith Curle, Gary Flitcroft, masse gode spillere, men likevel rykket vi ned, forklarer Nicky, uten helt å skjønne hvordan laget gjorde akkurat det.

Skokaster Rösler
Plutselig kommer Nicky, som fulgte i sin fars fotspor og var en kvikk breddeholder i rundt 150 kamper for City, på en episode fra Anfield i 1995/96-sesongen.

- Vi hadde spilt en grusom kamp, tapt 6-0 og alle var på vei slukøret av banen, da Uwe kastet fotballskoene sine til City-supporterne som stod igjen. Også kastet de skoene tilbake, de ville ikke ha dem! gapskratter 40-åringen.

- Ja, ja, jeg husker. Det var det andre tapet vårt mot Liverpool den uka (det andre tapet var 0-4 i Ligacupen, red.anm) og jeg var så imponert over fansen som stod igjen og sang, så jeg tenkte det ville være en gest å kaste skoene til dem. Men jeg syns da å huske at hun ene gamle damen beholdt hvert fall den ene skoen? lurer Rösler.

- Vi ga dem alltid en fight
Selv om United var flere hestehoder foran naboen, minnes de gamle lagkompisene jevne oppgjør mot Alex Fergusons mannskap.

- Det var alltid tøffe, jevne kamper mot United. Vel, bortsett fra da vi tapte 0-5 mot dem da, smiler Rösler.

- Ja, det var mitt første derby, hehe, forteller Summerbee.

Eldstemann Mike er ikke imponert.

- På min tid tapte vi nesten aldri mot United. Jeg spilte 18-19 derbier og tapte bare et par, selv om de hadde klassespillere som Denis Law, George Best, Bobby Charlton, husker 69-åringen.

- Tror vi vinner
Søndag kan klubben i deres hjerter knuse en vond historikk og kvitte seg med stempelet som nesten-klubben. Det blir en nervøs affære, skal en tro trioen.

- Hvis du ser på laget vi har, med tre-fire verdensklassespillere, så er vi overlegne QPR. Men spillerne kommer til å merke spenningen og intensiteten, så det blir nervøst og alt kan skje. Det er det som er så nydelig med sporten, tror Mike.

- Jeg tror også det blir fryktelig nervøst, men noe som gjør meg trygg er den tålmodigheten de viser i spillet sitt. Selv om United går opp til 1-0 kommer de ikke til å stresse, det beroliger meg. Tipper 2-0 jeg, mener Rösler.

- Det er så enkelt som det: City har tapt fem kamper, QPR har tapt 20. Det er en grunn til det. Så selv om Mark Hughes kommer tilbake, Joey Barton, Shaun Wright-Phillips, det betyr ikke noe. City vinner, jeg tipper 3-0 etter hattrick av Carlos Tevez. Du finner ikke bedre manuskript enn det! sier en seierssikker Nicky.