ny2-gullruten-F - Utøya-dokumentar vant Gullruten-pris

«En liten øy i verden», som skildrer Utøya før og under terrorangrepet 22. juli, vant pris under Gullruten-utdelingen lørdag. Regissøren takket alle dem som delte sine grusomme opplevelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var en ufattelig oppgave å skulle lage en film om en slik hendelse i en tid da Norge fortsatt var i landesorg, sa regissør Tommy Gulliksen da han tok imot prisen i Grieghallen i Bergen.

Dokumentaren ble sendt på TV 2 den 11. august, og arbeidet med å lage den startet rett etter 22. juli. Regissøren kjempet mot tårene da han takket dem som delte sine opplevelser og inntrykk i dokumentaren.

– De gjorde det fordi de forsto verdien av å dokumentere denne sårbare tiden rett etterpå. For all evighet vil våre barn forstå hvordan vi opplevde det, sa Gulliksen, og fortalte at dokumentarskaperne hele tiden fryktet at de skulle trå feil overfor ofrene og de etterlatte.

– Jeg ser på dette som et tegn på at vi ikke tråkket feil, derfor er jeg så utrolig glad nå. Tusen takk til alle dere som gjorde «En liten øy i verden» til et tidsdokument fra 22. juli. Jeg kommer aldri til å glemme de timene vi delte sammen, sa regissøren.

«Nasjonal minneseremoni 22.7.11», som ble sendt på NRK i august i fjor til minne om terrorofrene, ble hedret med pris i kategorien beste event.

Den andre sesongen av Lars Monsens realityserie på NRK stakk av med prisen i sin kategori. «Ingen grenser», hvor Monsen loser elleve deltakere med ulike funksjonshemninger gjennom Femundsmarka til toppen av Snøhetta i løpet av 30 dager, vant prisen for beste realityserie under TV-bransjens årlige prisdryss i Grieghallen.

Deltakerne fikk stående applaus da de sammen med ekspedisjonslederen og produsent Håvard Jensen kom ut på scenen for å motta prisen.

– For en gjeng! Dette er jo nesten like stort som å komme på toppen av Snøhetta, sa Håvard Jensen, som omtalte Monsen som «Norges beste motivator».

Monsen selv gikk rundt på scenen og delte ut klemmer til deltakerne i realityserien. «Ingen grenser» fikk også prisen for årets deltaker, som gikk til Kari Sangro Olestad.

– Tusen takk. Det er veldig stort, sa Olestad, og takket alle som har vært med på å lage serien.

Hedersprisen ble utdelt av kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Årets TV-navn ble NRKs Live Nelvik, som testet forskjellige menn som kjæresteemner i serien Dama til. Hun ble svært rørt da hun fikk prisen, og hun takket deltakerne i serien for å ha holdt ut med henne som «kjæreste», noe hun mente ikke alltid kunne ha vært like enkelt.

Programleder Dorthe Skappel ledet som vanlig showet, men hun bedyrer at i år blir siste gang. (©NTB)