ADVARER: Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ha mer forutsigbarhet fra indiske myndigheter. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)
ADVARER: Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ha mer forutsigbarhet fra indiske myndigheter. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Giske advarer indiske myndigheter

Næringsminister Trond Giske (Ap) advarer indiske myndigheter om at flere utenlandske investorer kan følge etter dersom Telenor avslutter sitt engasjement i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med Telenor-sjefene var Giske i India lørdag i et forsøk på å redde selskapets fremtid i landet.

I møter med telekommunikasjons- og IT-minister Kapil Sibal og nestleder i planleggingskommisjonen Montek Singh Ahluwalia forsøkte Giske å advare om at manglende forutsigbarhet kan skremme bort flere enn Telenor.

– Trenger forutsigbare rammer

– Budskapet er det samme hele veien: Alle utenlandske investorer trenger forutsigbare rammevilkår. Når reglene endres midt i løpet, så blir det vanskelig å forholde seg til det, sier Telenors Asia-direktør Sigve Brekke til NTB.

LES OGSÅ: Giske avbrøt påskeferien for å redde Telenor i India

– Problemet er dels at det nå planlegges å legge ut så få lisenser at det kun er lønnsomt for etablerte aktører å by på dem, dels at dekningskravet er justert opp så høyt at det ikke er mulig for en nykommer å melde seg inn i kampen, sier Brekke.

– Vi har gått inn i India med et langsiktig perspektiv, men som alle andre kommersielle aktører må vi ha forutsigbarhet. Dersom disse endringene blir stående, må vi slå fast at vi ikke har noen fremtid her, legger han til.

– Om et selskap som Telenor kan tape 3,9 milliarder kroner i India, så har det en effekt på andre utenlandske investorer. Spørsmålet private investorer må stille seg selv, er hvor mye de risikerer å tape når et delvis statlig selskap kan tape så mye, sa Giske ifølge AFP.

LES OGSÅ: Telenor taper mer enn 8 milliarder i India

– 40 millioner abbonenter

Han la til at dersom Telenor-investeringene ikke kan reddes, så vil dette trolig være det største tapet noe norsk selskap har opplevd utenlands.

– På to år har vi bygget opp en virksomhet med 40 millioner abonnenter. Dette er bare starten på et planlagt langt løp, men det forutsetter forutsigbarhet, sier Brekke til NTB.

Telenor la denne uken fram et kvartalsresultat som var preget at selskapet nedskriver virksomheten med 3,9 milliarder kroner som følge av lisenssaken.

LES OGSÅ: Frykter spionasje fra Telenors hovedleverandør

Hvis Uninors lisenser blir tapt, vil Telenor tape 17 milliarder kroner. I tillegg til å ha gått inn i selskapet med 8,9 milliarder kroner i egenkapital, har Telenor også garantert for lån på 8,1 milliarder kroner.

17.000 arbeidsplasser vil også bli borte.

Har opprettet underutvalg

Regjeringen har opprettet et eget underutvalg som ledes av finansministeren og der ytterligere seks statsråder deltar, for å håndtere utfordringene. Myndighetenes egen tidsplan tilsier en avgjørelse om to uker.

Montek Singh Ahluwalia, som er nestleder i planleggingskommisjonen og med i regjeringens underutvalg som håndterer lisenssaken, sier til NRK at regjeringen lytter til tilbakemeldingene.

– Vi ønsker å være en god aktør for mobilselskapene. Samtidig ønsker vi å få mest mulig igjen i auksjonen, sier han. (©NTB)