Gianni Savio (Foto: TV 2/)
Gianni Savio (Foto: TV 2/)

Dette er «prinsen» som trollbinder tidligere dopere og hele sykkelsirkuset

Møt Gianni Savio, sportsdirektøren som kaster livbøyer etter dopingtatte syklister.

Se 8. etappe av Giro d'Italia på TV 2 og TV 2 Sumo fra kl. 14.30

Recanati (TV 2 Sporten): – Hopp inn i bilen vår. Vi tar intervjuet på vei til start.

Gianni Savio peker og gestikulerer. Intervjuet med Marca tok lenger tid enn antatt. Han er populær nå, mannen med de hvite krøllene og den karakteristiske barten.

Sportsdirektøren til Androni Giocattoli-Venezuela er ikke som de andre sportsdirektørene i sykkelsirkuset. Skoene er nypusset, håret er fønet, buksen er presset og den lysegule dressjakken sitter som et skudd.

– Det var en journalist i Gazzetto dello Sport som kalte meg for «Prinsen». Kanskje fordi jeg har på meg slike jakker, gliser Savio.

Menneskekjenneren
Prinsen er kjent for sine skreddersydde italienske dresser og sitt lure smil. Salvio ruller ned vinduet. Han strekker ut hånden og hilser på en bekjent. Androni-bilen ruller sakte videre mens Savio hilser på flere bekjente. «Alle» vet hvem han er.

Sportsdirektøren tar seg også tid til å håndhilse på tilskuere langs veien. En Farnese Vini-rytter tar tak i vinduskarmen på bilen. Savio veksler noen ord med rytteren før han bryter ut i latter. Prinsen er i godt humør etter Miguel Angel Rubianos seier på den 6. etappen.

Les også: Her får Ferrari-laget endelig noe å juble for i Giro d'Italia

– Vi er veldig godt fornøyd med fredagens seier. Jeg er glad på lagets vegne. Vi er et middels stort lag, men vi har lidenskapelige ryttere. Det er viktig for meg. Det handler ikke bare om det sportslige. Jeg er opptatt av den menneskelige siden ved laget og rytterne. Ta Miguel Angel Rubiano for eksempel. Han var en rytter ingen andre lag ville ha. Han måtte sykle på et lite kontinentallag, men han hadde en enorm vilje. I fjor kom han til meg og sa: Gianni, kan du gjøre meg til en vinner? Det er en god historie, sier Savio til tv2.no.

Miguel Angel Rubiano (Foto: Fabio Ferrari/Ap)
Miguel Angel Rubiano (Foto: Fabio Ferrari/Ap)

Gir doperne sjansen
Androni Giocattoli-Venezuela har et lite budsjett sammenlignet med de store ProTour-lagene, men Savio klarer seg godt med lite penger. Han har full kontroll på markedet i Sør-Amerika.

I tillegg er han en av få sportsdirektører som slett ikke vegrer seg for å ta dopingdømte ryttere tilbake i varmen. Det nyeste tilskuddet på stammen er Franco Pellizotti.

Savio har en lang historie med å signere ryttere med dopingrulleblad. Han har hentet Angel Vicioso (Operasjon Puerto), Michele Scarponi (Operasjon Puerto), Davide Rebellin (CERA) og Danilo Hondo. Sistnevnte testet positivt for det forbudt stoffet Carphedon i 2005.

Les også: Dette er den ekte Jack Bauer

Savio er stolt av måten han bygger opp utøvere som har ligget nede med brukket rygg.

– For eksempel relanserte jeg Michele Scarponi. Han var involvert i «Operasjon Puerto». Ingen ville ha ham da han hadde sonet ferdig. Etter at jeg relanserte ham ville alle de andre lagene ha ham, forteller Savio.

– Og nå vil du gjøre det samme med Franco Pellizotti?

– Ja, det er det samme. Pellizotti har hatt sine problemer. Han ble først frikjent av det italienske nasjonale anti-doping byrået, TNA. Senere ble han dømt av CAS. Jeg vil ikke gå noe dypere inn på dette. Poenget er at jeg vil relansere Pellizotti, sier Savio.

Franco Pellizotti (Foto: PATRICK HERTZOG/Afp)
Franco Pellizotti (Foto: PATRICK HERTZOG/Afp)

– Har sporten i blodet
Salvio har vært involvert i sykkelsporten siden 1984. Da startet han sykkellaget Santini-Galli. Laget har siden skiftet navn minst 12 ganger. I dag leder han Androni Giocattoli-Venezuela.

– Hvilke egenskaper gjør deg til en god sportsdirektør?

– Først og fremst er det lidenskapen jeg har for sykkelsporten. Jeg har sporten i blodet. Min bestefar, Giovanni Galli, var syklist. Han ble italiensk mester. I tillegg er jeg karismatisk, sier Salvio bestemt.

Han behersker de fleste språk, selv om han innimellom trøbler litt med engelsken. Det får han tyn for på hjemmebane.

– Min kone er engelsklærer, men når jeg er hjemme foretrekker jeg italiensk. I mange år har jeg sagt til meg selv at jeg skal begynne å snakke engelsk, men det skjer aldri, avslutter Savio.

Androni-bilen er fremme ved målområdet. Savio stiger ut av passasjersetet. Prinsen er kongen på haugen i startbyen Recanati. Han smiler, håndhilser og beveger seg bort til rytterne. De liker at han småprater med dem. For plutselig kan Savio være deres siste sjanse.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Giro-manager her!
Giro d'Italia: Sendeskjema | Etapper | Historikk | Lag/Ryttere