VIKTIG SEIER: De norske ishockeygutta vant 3 0 over Latvia lørdag. (Foto: Lundahl, Pontus/SCANPIX)
VIKTIG SEIER: De norske ishockeygutta vant 3 0 over Latvia lørdag. (Foto: Lundahl, Pontus/SCANPIX)

Norge slo Latvia 3-0

Norge vant den ekstremt viktige kampen mot Latvia i dagens gruppespillkamp i hockey-VM.

Dagens 3-0 seier betyr at Norge nå går forbi Latvia på tabellen, og inntar den viktige fjerdeplassen. Med antatt lettere kampprogram enn det latvierne har, ser det meget lyst ut for norsk kvartfinalebillett.

Neste kamp for hockeylandslaget nå er i morgen kveld mot Tyskland, før Danmark er motstander i siste gruppespillkamp tirsdag formiddag.

Martinsen satte sitt første
Målscorer Andreas Martinsen var en lykkelig mann da han møtte TV 2 Sporten etter kampen.

– Dette var utrolig gøy! Vi spilte kjempegodt i dag. Det gjør også godt for selvtilliten når jeg får spilletid og tillit, sier Martinsen.

Martinsen står uten klubb i øyeblikket, og håper at gode prestasjoner under VM kan endre på den situasjonen.

– Det er kjempeviktig for meg å vise meg frem her, sier Martinsen.

– Håper du på en telefon allerede i kveld?

– Jeg håper i hvert fall at samboeren ringer, fleiper Martinsen.

– Ett bein i kvartfinalen
Patrick Thoresen mener selv at han spilte sin beste kamp til nå i mesterskapet mot Latvia, og har virkelig fått troen på at det er mulig med avansement.

– Jeg føler litt nå at vi har ett bein innenfor kvartfinalen. Nå har vi skjebnen i våre egne hender. Vi trenger å vinne i hvert fall én kamp til. kanskje det holder med én, kanskje vi trenger to, men akkurat nå så ser det veldig bra ut. Vi håper for all del at vi kan spille en match med flagget på brystet 17. mai, sier Russland-proffen til Max.

Tok ledelsen
Norge startet best i første periode, og etablerte et press inne i den latviske sonen. Det ble imidlertid med presset, da vi ikke klarte å komme oss til noen skikkelige gode sjanser. I stedet er det Latvia som kommer til dagens første store mulighet, da Gints Meja får sendt av gårde et skudd mot det norske målet. Skuddet gikk via et par skøyter, i tverrliggeren og ut. Det skjerpet nordmennene, og bare minuttet senere tok Norge ledelsen.

Jonas Holøs plukket opp pucken i egen sone og gikk over hele banen og inn i den latviske sonen. Växjö-spilleren prøvde seg på en dragning, og mislyktes. Men pucken traff en latvisk skøyte og seilet i mål bak en sjanseløs Maris Jucers. Tre minutter før slutt i den første perioden fikk Latvia nok en stor mulighet, men også denne gangen er flaksen på Norges side da det latviske forsøket blir reddet på streken.

Helt på tampen av omgangen stod de norske hockeygutta i kø for å øke ledelsen, men ingen av dem fikk pucken over mål. Dermed var det 1-0 til Norge etter den første perioden i denne ekstremt viktige kampen for det norske hockeylandslaget.

Les også: Sverige forsterker VM-laget

Norske marginer
Fem minutter ut i den andre perioden er marginene nok en gang på Norges side. Denne gang var det Georgjis Puljacs som skjøt i stolpen, og nok en gang satte det fart på de norske hockeygutta. Etter et godt norsk angrep fikk Mats Trygg pucken og han fyrte løs mot mål. Som i første omgang er Norge heldige, da Tryggs skudd traff Martinsen før den krysset målstreken.

Resten av perioden var jevnspilt, og ingen av lagene skapte de virkelig store sjansene. Latvia var egentlig godt med på notene, men pådro seg mange idiotiske utvisninger. Det gjorde sitt til at latvierne slet med å etablere press på det norske laget. Minuttet før slutt i den andre perioden utnyttet Patrick Thoresen sløvt forsvarsspill av Oskars Cibulskis, som rotet bort pucken etter å ha avverget et norsk angrep. Thoresen var oppmerksom, stjal pucken og trygget den norske ledelsen.

Full kontroll
Seks minutter ut i den tredje perioden var det Norges tur til å treffe treverket. Nok en gang var det Jonas Holøs som var på ferde, og selv om den norske backens skudd gikk forbi keeper, traff den begge stolpene og gikk ut. Minuttet senere var de norske hockeyguttene frempå igjen, men selv med tre mot en i latvisk sone ville ikke pucken inn. Resten av omgangen blir en transportetappe for de norske hockeyheltene, som har styrt kampen etter å ha tatt ledelsen.

Les også: Norsk maktdemonstrasjon mot Italia

Nok en meget god defensiv opptreden, og da vi også har de marginene som skal til for å score mål, ble det vanskelig å stoppe de norske guttene. Latvia kom til et par brukbare muligheter på slutten, men klarte aldri å overliste Lars Haugen i det norske buret. Dermed holder Haugen buret rent for første gang i mesterskapet, og samtidig holder Norge også drømmen om kvartfinale i høyeste grad i live.

Stoler på keeperen
Jonas Holøs mener keeper Haugen skal ha en del av æren for det solide forsvarsarbeidet.

– Vi gir dem ikke så veldig mye. De får få bra muligheter til å skyte og gjøre mål, samtidig som vi har en veldig stabil keeper. Det gir en veldig trygghet i laget, sier Holøs til Max etter kampen.

Slik kom målene:

3-0 (39 minutter): Patrick Thoresen. Etter at et norsk angrep blir avverget, roter det latviske forsvaret det til for seg selv. Thoresen plukker opp pucken og setter den kontant i nettmaskene. Psykologisk viktig rett før pause i den andre perioden.

2-0 (26 minutter): Nok en gang scorer Norge rett etter en stor latvisk sjanse. Andreas Martinsen får æren av å avslutte et flott norsk angrep, om enn noe heldig. Det er nemlig Mats Trygg som skyter, før pucken går via Martinsen og i mål. Nå lukter det kvartfinale.

1-0 (14 minutter): Norge går opp i ledelsen 1-0. Jonas Holøs går på et glimrende soloraid ned i latvisk sone, og går mot mål. Dragningen hans mislykkes egentlig, men treffer en latvisk skøyte og går forbi en utspilt Maris Jucers i det latviske målet.

Dette var rekkene mot Latvia:

1. rekke: Mats Trygg, Ole-Kristian Tollefsen, Mads Hansen, Per-Åge Skrøder og Patrick Thoresen

2. rekke: Jonas Holøs, Alexander Bonsaksen, Lars Erik Spets, Anders Bastiansen og Mathis Olimb

3. rekke: Juha Kaunismaki, Henrik Solberg, Marius Holtet, Martin Røymark og Mats Rosseli Olsen.

4. rekke: Lars Løkken Østli, Tommy Kristiansen, Morten Ask, Andreas Martinsen og Ken André Olimb.