ny1-tysk-frank-finanspakt-F - Bundesbank-sjef ber Hollande ligge unna EUs finanspakt

Tysklands sentralbanksjef Jens Weidmann ber Frankrikes nyvalgte sosialistiske president François Hollande om å la EUs finanspakt være i fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hollande gikk til valg med løfte om at han ønsker å endre finanspakten. Pakten er ment å bidra til skjerpet budsjettdisiplin og mindre underskudd i EU-landene, men Hollande ønsker også at den skal inneholde tiltak som fremmer vekst.

Lørdag gikk Weidmann ut med en skarp advarsel til Hollande om ikke å ødelegge pakten eller gjøre noe som kan føre til økt gjeld i eurosonen.

Han rettet også pekefingeren mot Hellas.

– Hellas må være tro mot sine løfter hvis landet ønsker mer hjelp, sier han.

Tirsdag reiser Hollande til Berlin for å ha samtaler med Tysklands konservative statsminister Angela Merkel om nettopp finanspakten, Den tyske regjeringen har på forhånd varslet at det ikke kommer til å bli tatt noen avgjørelser på møtet.

Tyskerne fremholder at også de ønsker veksttiltak, men ikke hvis det innebærer mer offentlig pengebruk.

Bundesbank-sjefen har også rettet kritikk mot Tysklands egen finansminister Wolfgang Schäuble, som denne uken åpnet for at Tyskland vil kunne lempe på sine strenge inflasjonsmål for å fungere som et økonomisk lokomotiv som kan få andre euroland ut av gjeldskrisen.

I Tyskland har det lenge vært rådende politikk å holde lønns- og prisveksten under streng kontroll for slik å skape en sunn økonomi. Flere amerikanske økonomer, blant annet nobelprisvinner Paul Krugman, har gått kraftig i rette med denne politikken. (©NTB)