AKSJONERTE MOT EM: Kvinnegruppen FEMEN mener at EM sluttspillet vil føre til øke i prostitusjon i Ukraina. (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)
AKSJONERTE MOT EM: Kvinnegruppen FEMEN mener at EM sluttspillet vil føre til øke i prostitusjon i Ukraina. (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)

EM-verten vil slå ned på sexkjøp

Ukrainas frynsete rykte kan bli større under EM, mener kvinnelige aksjonister.

Denne sommeren går fotball-EM av stabelen i Polen og Ukraina, men det er ikke alle som ser frem mot mesterskapet med glede og forventninger.

For vertsnasjon Ukraina har de seinere åren hatt tøffe problemer med en markant øke i prostitusjon og sex-turisme. Ukrainas frynsete rykte har for alvor kommet til overflaten etter at det ble klart at sommerens store fotballhøydepunkt blir arrangert i det Øst-Europeiske landet.

Øke i sex-handel
Myndighetene i Ukraina har hatt en tøff oppgave med å kvitte seg det dårlige ryktet, og de styrende kreftene i hovedstaden Kiev ønsker nå å fremme tiltak for å senke sex-handelen.

Les også: Shakira byttet ut med polske bestemødre

Denne uken møtte Kievs styrende organ representanter fra det indre styresettet i Ukraina, samt med landets sikkerhetstjeneste. Partene diskuterte hvordan de skal klare å hindre den voksende sex-kjøpstrenden. Kjøp av sex er ulovlig i landet.

– Vi har beordret politi og SBU til å forhindre denne type handlinger, sier nestleder i bystyret, Anatoly Holbchenko, ifølge Reuters.

Problemet med sex-handel i Ukraina er utbredt, og flere steder i Kiev kan en få utdelt brosjyrer, laget av private produsenter, der det reklameres for steder en kan få tilgang på sex.

– Byens styresett har ingen ting med guidete sex-kjøpstjenester, sier Holbchenko.

Les også: Raser mot EM-reklame med sexy ukrainske kvinner: – Damer, hold mannen hjemme fra EM

Nakenaktivister har protestert mot mesterskapet
Selv om det nå ser ut til at det vil gjøres grep for å stanse sex-handel i hovedstaden, er det flere som er av en annen oppfatning. Den kvinnelige protestgruppen FEMEN, kjent for sine «toppløse» aktivister, har aksjonert mot at Ukraina skal være vertskap for mesterskapet.

Les også: Sa nei til fotball-EM etter farens kreftdiagnose

Gruppen mener at mesterskapet vil øke sex-handelen i landet og at dette kun vil virke negativt på landets rykte.

– Uheldigvis så tiltrekker sportsarrangement seg store folkemasser og supportere som genererer en i øke prostitusjon. For eksempel i Tyskland er prostitusjon tillatt og det gir rom for tilstrømning av turister til store sportsarrangement. Likeså i Ungarn er det tillatt med prostitusjon. Under Formel 1-løpene der, øker andelen sex-arbeidere, sier leder for FEMEN, Anna Hutsol, til New Europe.

– Til og med i Ukraina forsøkte noen å legaliserer prostitusjon i forkant av EM. Med dette tatt i betraktning kom Femen med et forslag til Uefa om en kampanje. «Ikke kjøp kvinner». Dette ble totalt ignorert av dem, noen som lar meg komme til en konklusjon om at sportsforbundene har en strekt tilknytning til sex-industrien – akkurat som de har med ølselskapene. De genererer ikke bare penger fra sporten, men også fra sex og alkohol som et biprodukt av underholdningen.

«EM UTEN PROSTITUSJON»: Kvinnegruppen Femen aksjonerer mot mesterskapet
  i Polen og Ukraina. (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)
«EM UTEN PROSTITUSJON»: Kvinnegruppen Femen aksjonerer mot mesterskapet i Polen og Ukraina. (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)

«Hold ham hjemme»
Men Ukrainas rykte har også fått andre land til å ta grep i forkant av mesterskapet.

I Nederland ble det tidligere i år satte i gang en tv-reklame med erotiske bilder av kvinner, med slagordet «Hold ham hjemme». Kampanjen skulle nå frem til nederlandske kvinner med budskapet om å holde sine menn hjemme fremfor å la dem reise til fotball-EM i Polen og Ukraina.

Ukraina har også høstet kritikk for behandlingen av sin tidligere statsminister. Tysklands rikskansler, Angela Merkel, har sagt at de vurderer å boikotte mesterskapet som følge av behandlingen av den tidligere ukrainske statsminister Yulija Tymoshenko.