ny4-hellas-mekling-partier-F - Liten tro på samlingsregjering i Hellas

Hellas' president vil forsøke å få greske partier til å danne en bred samlingsregjering, men få tror han vil lykkes. Imens stiger oppslutningen om venstrealliansen Syriza, som vil bryte avtalen Hellas har inngått med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Karolos Papoulias har innkalt lederne for landets tre største partier – Nytt Demokrati, Syriza og PASOK – til samtaler søndag. Senere på dagen skal han også ha samtaler med mindre partier, blant annet nynazistiske Gylne daggry og kommunistene.

Fristen for å få på plass en ny regjering går ut torsdag neste uke. Men å finne en felles politisk plattform som vil få flertall i den nye nasjonalforsamlingen, anses som en nærmest umulig oppgave.

Arbeiderpartiet PASOK måtte fredag gi opp forsøket på å danne regjeringen, og tidligere i uken har både konservative Nytt Demokrati og den venstreradikale alliansen Syriza kastet inn håndkleet.

Hvis landets snart 83 år gamle president ikke klarer å overtale partiene til å danne en midlertidig kriseregjering, vil det etter alt å dømme bli nyvalg i midten av juni. Men innen den tid kan Hellas få problemer med å oppfylle reformpolitikken og kuttene som er avtalt med EU, pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken.

Dessuten er det heller ikke gitt at et nyvalg vil gjøre den politiske situasjonen mer avklart.

– Jeg er overbevist om at det kommer et nyvalg, men det løser antakelig ingenting, sier Tom Terkelsen Kristensen, lektor ved Hellas-studiene ved Københavns Universitet, til nyhetsbyrået Ritzau.

Syrizas leder Alexis Tsipras avviser muligheten for at partiet vil delta i en regjering som godtar avtalen.

– Det er ikke venstrealliansen som har avvist denne planen, men det greske folk som sa nei på valgdagen, sa Tsipras fredag.

Syriza ligger det an til å få økt oppslutning i et eventuelt nyvalg. En meningsmåling viser at venstrealliansen ligger an til å få 27,7 prosent av stemmene, nesten 11 prosentpoeng mer enn i søndagens valg, skriver Reuters.

– Hvis partiet kommer til makten, vil det være logisk at det vil trekke Hellas ut av euroen, sier Kristensen.

Ifølge finansavisen Naftemboriki har landets nåværende president Lukas Papademos gitt beskjed om at han ikke vil lede en eventuell ny kriseregjering. Papademos er økonom og tidligere sentralbanksjef, og påtok seg tidligere i år ansvaret for å lede en midlertidig samlingsregjering fram til nyvalget.

Hellas får nå den ene advarselen etter den andre fra Tyskland og EU om at landet må regne med å forlate eurosonen hvis det ikke overholder avtalen som er knyttet til kriselånet som landet er lovet.

– Jeg er bekymret for situasjonen i Hellas, sier president i EUs ministerråd Herman Van Rompuy, ifølge AFP.

– Det finnes ingen annen løsning enn mer integrasjon i Europa. Løsningen på krisen er ikke mindre Europa, men mer Europa, sier Rompuy.

Fredag kom både finansministeren og utenriksministeren i Tyskland med lignende advarsler. (©NTB)