ny1-fedje-utsettelse - – Regjeringen tar tenkepause om ubåtvrak

Det er svært gledelig at regjeringen skal ha utsatt beslutningen om å tildekke ubåtvraket ved Fedje, mener Bellona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et distriktsopprør har fått regjeringen til å gå en ny runde i saken, skriver Bergens Tidende. En sentral regjeringskilde bekrefter overfor avisen at det er uro internt i alle de tre regjeringspartiene.

Etter planen skulle beslutningen om å tildekke vraket av U-864 offentliggjøres i forbindelse med revidert budsjett, som blir lagt fram tirsdag. Nå blir det i stedet en tenkepause.

– Vi tolker det som nå skjer som positivt. Det later til at Regjeringen tar en timeout og revurderer de reaksjoner som har kommet fra hele Vestlandet og fra miljøbevegelsen, sier Sigurd Enge, rådgiver i maritim forvaltning i Bellona, til NTB.

Lokalbefolkningen og miljøbevegelsen har i flere år arbeidet for at vraket må heves.

– Prosessen hittil har vitnet om maktarroganse fra Arbeiderpartiet. Vi håper at de nå tenker seg om én gang til. Det er viktig at dette ikke ender som en hastebeslutning tatt på bakrommet, sier han.

Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og funnet igjen i 2003. Da ble det konstatert at den har minst 65 tonn kvikksølv om bord. Både lokalbefolkningen, politikere og miljøorganisasjoner har forlangt at ubåten blir hevet på grunn av forurensningsfaren.

En rapport om den tyske ubåten ble overlevert Fiskeridepartementet like etter nyttår, og her ble det anbefalt at ubåten i stedet burde dekkes til.

– Arbeiderpartiet og regjeringen driver et narrespill. Dersom denne ubåten hadde ligget i indre Oslofjord, ville den ha blitt hevet for lenge siden, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik.

Venstre gikk i 2010 inn for å heve ubåtvraket slik at kvikksølvet kan fjernes. Breivik mener regjeringens hensikt med utsettelsen er å få en «glideflukt» bort fra hevingsalternativet og over til tildekningsalternativet.

– Venstre er for å søke mer kunnskap og utrede viktige spørsmål godt før beslutning tas, men denne saken har vært gjennom så mange utredninger og høringer nå, at jeg vanskelig kan se at det har dukket opp nye momenter som er tungtveiende nok til at man bør gå bort fra konklusjonen om å heve vraket, sier Breivik. (©NTB)