Knut Wilthil og Henrik Borchgervink er forsinket   men snart i gang   på en helt unik kjøretur. (Foto: Benny Christensen)
Knut Wilthil og Henrik Borchgervink er forsinket men snart i gang på en helt unik kjøretur. (Foto: Benny Christensen)

De skal snart sette seg i bilen og kjøre 43 timer i ett strekk

Men først må det bare slutte å regne!

Det er fredagskveld og avslapning for de fleste av oss. Rundt om i de tusen hjem står pizzaen i ovnen, fredagsunderholdningen har startet på TV, kanskje er det også tid for noe godt i glasset. Uken er over – nå skal det kobles av!

Men det gjelder ikke riktig alle. På et hotellrom i Helsinki i Finland akkurat nå legges de siste planene for det som skal bli en kjøretur helt utenom det vanlige. Der sitter nemlig Knut Wilthil og Henrik Borchgervink. To herrer som har gjort det til en mer og mer seriøs hobby å finne ut hvor langt det er mulig å kjøre på én tank drivstoff.

Noe kjent med disse karene? Les mer om deres forrige tur i spalten til høyre:

Dukket opp problem ...

Du har møtt dem her på Broom flere ganger tidligere, i forbindelse med andre rekordforsøk. Og nå er de altså i gang igjen, med en helt standard Ford Mondeo med 1,6-liters dieselmotor. Vi ringer til Finland for å finne ut hva som er ståa akkurat nå

Ring, ring

– Hei sann, hvordan går det med dere?

– Jo, takk bare bra! Bortsett fra at vi egentlig skulle vært i gang straks. Men det har dessverre dukket opp et problem...

Del med Facebook-vennene dine

Regn er ikke bra ...

– Uffda, ikke noe med bilen?

– Nei da, her handler det om ting vi ikke har kontroll over, nemlig været. Det regner! Og da kan vi ikke starte. Regn er overhodet ikke bra for forbruket. Det har vi fått bekreftet flere ganger under testene våre.

– Vi har vært i kontakt med Meteorologisk institutt på Blindern og skal sjekke med dem videre utover kvelden. Akkurat nå ser det ut som det blir oppholdsvær en gang mellom klokken 4 og 6 i morgen tidlig. Da skal vi sette i gang!

Ny Ford Mondeo i 2013: Se de første bildene

Laaang kjøretur

– Det kaller jeg å stå opp tidlig ...

– Jo da, men det må til! Vi har planlagt dette så mye og så grundig at vi ikke kan la dårlig vær få ødelegge for oss. Vi venter til det slutter – så enkelt er det!

Gutta har vært i Finland siden torsdag morgen, det vil si: De rullet inn i Helsinki klokken tre på natten. Etter en laaang kjøretur.

Ingen tabbekvote

– Hører rykter om at dere kjørte lengste veien også bortover – ikke noen ferge her?

– Nei, er du gæren! For oss er det viktig å få så mye trening som mulig, og det var gull verdt å få kjøre strekningen vi nå skal legge ut på motsatt vei. Da fikk vi også sjekket at det ikke var noe uforutsett på ruten, slik som større veiarbeider eller lignende. Her er det ikke snakk om ha noen tabbekvote. Vi har planlagt nøye alt som ligger foran oss, da gjelder det å ikke bomme på noen detaljer!

De siste to dagene har vi også kjørt ruten ut av Helsinki en rekke ganger. Det gjelder å gjøre seg best mulig kjent med veien, særlig høydeforskjellene. Vi skal klatre cirka 60 meter på vei ut av Helsinki, det gir noen ekstra utfordringer.

Tro det eller ei – denne Forden er veteran i år:

42–43 timer

– Hvor langt skal dere kjøre totalt?

– Målet er 2467.7 kilometer. Skal vi klare det, må vi ha et gjennomsnittsforbruk på 0,283 l/mil, Det blir tøft, men det er absolutt ikke umulig. Vi har beregnet at vi vil bruke mellom 42 og 43 timer på dette, og da snakker vi altså effektiv kjøring.

– Og forsinket start vil ikke føre til noen problemer?

– Det er vanskelig å si. Vi må gjennom ganske mange byer og hadde egentlig lagt opp ruten for å slippe unna rushtrafikk i så stor grad som overhodet mulig. Nå blir det større risiko for dette, med helgeutfart osv. Men blir det for ille, får vi bare kjøre til siden og stoppe. Så venter vi til trafikken har gitt seg. Det er i alle fall helt uaktuelt å sløse bort verdifulle dieseldråper med å stå i kø, forsikrer de to.

LES OGSÅ: Hvem har hatt mest uflaks?

Ikke så enkelt ...

Da er det vel kanskje best å si god natt til dere – slik at det blir litt søvn før dere starter?

– Jo, takk! Vi skal forsøke å slappe av mest mulig nå, trenger jo det. Men samtidig er det klart det ikke er så helt enkelt å koble av nå. Vi gleder oss enormt til å komme i gang – hvis nå bare dette forbaskede regnet vil gi seg snart!

Vi i Broom skal følge kjøreturen gjennom helgen – og kommer naturligvis tilbake med oppdateringer. Følg med, følg med!

Bli med i Brooms bilundersøkelse - du kan vinne T-skjorte

Mer enn 2456,7 kilometer på 70 liter diesel - er det mulig?  (Foto: Benny Christensen)
Mer enn 2456,7 kilometer på 70 liter diesel - er det mulig? (Foto: Benny Christensen)

Les vår test av Ford Mondeo her: