terror-hoved-fredag - Vitner fortalte om smilende og rasjonell drapsmann

Mens skrekkslagne ungdommer løp rundt på Utøya i paniske forsøk på å gjemme seg for drapsmannen, gikk Anders Behring Breivik rolig rundt og skjøt mot alle han så.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av obduksjonsrapportene og vitnemål fra to av de overlevende fra Utøya bar fredag et budskap om en gjerningsmann som tilsynelatende ikke var i en akutt psykisk ubalanse. Flere ble drept på kloss hold av en person som virket målrettet og konsentrert, var inntrykket som ble formidlet til dommerne.

Etter først å ha flyktet hele Utøya rundt endte den unge studenten på hovedbrygga hvor han sammen med elleve andre kom seg vekk fra båten med båten Reiulf. På sin runde rundt øya hadde han flere ganger hørt Breivik avfyre skudd i nærheten, og han tenkte over hvor rasjonell drapsmannen virket. Også senere, da Breivik skjøt mot båten fra land, var opplevelsen at gjerningsmannen bevisst forfulgte sine mål.

På samme måte fortalte fylkessekretær og nestleder i AUF i Oslo, Munir Jaber, at han løp for livet vekk fra Bolsjevika med kulene fra Breiviks våpen susende rundt hodet. Han hadde da lenge vært på flukt over deler av øya etter at han gjennom et av vinduene i kafébygget hadde sett et av de første ofrene ligge drept på bakken.

Kort tid etter ropte han at alle måtte komme seg ut av kafébygget da de hørte skudd inne i huset. Han kom seg av gårde, og den neste halvannen timen er han på konstant flukt. Han ser venner bli drept i Bolsjevika og ved Stoltenberget. Sammen med flere andre kaster de seg i vannet og tenker å svømme til fastlandet, men det er for kaldt.

Da skuddene kom nærmere, hørte Munir fra en av de andre som løp foran:

– Hvis du vil leve, løp! Jeg kunne ikke snu meg, ikke se meg tilbake. Jeg løp opp en veldig bratt vei. Jeg hørte pipelyder fra skudd, jeg så jorda sprute opp fra skudd rundt meg. Jeg bestemte meg for å løpe til jeg ville falle om fysisk.

Tamta Liparteliani (23) fra Georgia, Kevin Daae Berland (15) fra Askøy, Karin Elena Holst (15) fra Mo i Rana, Rafal Mohamad Jamil Jamil (20) fra Egersund, Andrine Bakkene Espeland (17) fra Fredrikstad. Håkon Ødegaard (17) fra Trondheim ble alle funnet døde ved sydspissen av Utøya. De var de siste som ble drept, bare minutter før Breivik ble pågrepet av politiet.

– Karins far døde 18 april i år. Som pensjonert politimann spurte han: «Hvordan kunne dette skje, og hvorfor kom ikke hjelpen tidligere». Han fikk aldri noe svar, leste familiens bistandsadvokat opp fra minneordet om 15-åringen i retten. (©NTB)