ny2-terror-opptrinn-tv-F - Mediene får ikke vise klippet av skokasteren

Oslo tingrett vil ikke gjøre unntak fra kringkastingsbudet for å gi mediene mulighet for å vise klippet av mannen som kastet en sko og ropte mot Anders Behring Breivik i retten fredag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tingretten sier seg enig i at saken har stor offentlig interesse, men at sterke personvernhensyn taler mot kringkasting. Personvernet til de berørte i salen blir også vektlagt.

– Retten mener at den omstendighet at en fornærmet får en kraftig følelsesmessig reaksjon ikke bør foranledige at tillatelse gis, skriver retten, som også slutter seg til partenes innsigelser.

Vedkommende er bror av 18-åringen som hadde kommet til Norge som enslig, mindreårig asylsøker og som ble drept på Utøya.

Både NRK og en gruppe aviser har søkt Oslo tingrett om å få vise opptak av det som skjedde. Harald Stanghelle, leder av mediegruppen som har kontakt med retten under terrorsaken, viste til den allmenne nyhetsinteressen denne saken har.

– Det fins opptak av det som skjedde tidligere i dag, det skjedde i åpen rett, og dette har preget nyhetsbildet i dag. Vi står fritt til å referere, tolke og kommentere det som skjedde. Men vi kan ikke bruke opptak av det som skjedde, påpekte han, og ber om et unntak fra det generelle kringkastingsforbudet.

Både Breiviks forsvarere og aktoratet var redd en kringkasting ville gi en smitteeffekt som er uheldig for rettens verdighet og forsvarernes arbeidssituasjon.

– At dette applauderes og at enkelte medier beskriver det som befriende, anser vi som uheldig, sa Lippestad.

Det var medforsvarer Vibeke Hein Bæra som ble truffet av skoen. (©NTB)