terror-obd6 - Rafal ville hjelpe samfunnet som hjalp henne

Irakiske Rafal Mohamad Jamil Jamil flyktet fra krigen i hjemlandet og hadde bare bodd i Norge et drøyt år da hun ble skutt og drept på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rafal etterlater seg sine foreldre og broren, som i minneordet om henne fortalte om hvor takknemlig hun var for å komme i sikkerhet i Norge etter å ha reist fra krigen i Irak. Hun hadde bodd i Norge bare et drøyt år da hun reiste til Utøya for å dyrke et gryende politisk engasjement.

– Rafal hadde planer om å bli tannlege og gledet seg til å begynne på helsefag på videregående neste år. Hun ønsket å hjelpe til og bidra i det samfunnet som hadde hjulpet henne og hennes familie da de kom fra Irak, sa bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun da hun leste opp familiens minneord.

Rafal ble trolig drept av et skudd som førte til umiddelbar bevisstløshet og snarlig død, ifølge rettsmedisiner Sissel Rogde.

Rafal og partivenninnen Andrine Bakkene Espeland (16) ble begge funnet sammen med de andre døde på sørspissen av Utøya – det siste stedet Breivik var før han ble pågrepet av politiets beredskapsstyrke. Espeland skulle har fylt 17 år åtte dager etter 22. juli.

Familien hennes tok farvel med datteren med å holde åpen kirke.

– Vi fikk bare et lite glimt av den voksne kvinnen Andrine skulle bli, sa bistandsadvokat Linda Solberg Børsand da hun leste familiens minneord. (©NTB)