FORBEREDT: Finansminister Sigbjørn Johnsen mener Norge er klare til å takle utfordringer i forhold til den økonomiske situasjonen i Europa.  (Foto: Scanpix)
FORBEREDT: Finansminister Sigbjørn Johnsen mener Norge er klare til å takle utfordringer i forhold til den økonomiske situasjonen i Europa. (Foto: Scanpix)

Vil styrke kravet til bankenes egenkapital

Frykten for et boligkrakk er blant grunnene til at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil styrke kravet til bankenes egenkapital.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis boligprisene synker, kan bankenes tap øke vesentlig mye. Det kan tale for en særlig forsiktighet og for at bankene styrker soliditeten, sier finansministeren.

Han viser til at bankenes risiko i sterk grad er knyttet til låntakernes evne og vilje til å betale renter og avdrag.

– Det kan lønne seg å innføre nye kapitalkrav for bankene nå som de økonomiske forutsetningene er gode, slik at kapitalen kan være en buffer for trangere tider, legger finansministeren til.

Finansdepartementet la fredag fram den årlige finansmarkedsmeldingen om utviklingen i og reguleringen av finansmarkedet. Der slås det fast at uroen i finansmarkedene i 2011 har vært en påminnelse om at også norsk økonomi er sårbar for det som skjer ute i verden.

(©NTB)