ny1-terror-obduksjon-geogia-F - Georgia følger terrorrettssaken tett

Georgiske Tamta Liparteliani ble drept på Utøya, og i hjemlandet følger mange med på terrorrettssaken. Fredag var faren i Oslo tingrett under gjennomgangen av datterens obduksjonsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tamtas far, Avto Liparteliani, samt hennes gudfar, var til stede da drapet på den 23 år gamle jenta ble behandlet i retten.

Tamta var en av fem ungdommer som ble drept på sydspissen, kort tid før Breivik ble pågrepet. Obduksjonen viste at hun ble skutt to ganger i ryggen og at det trolig tok flere minutter før hun døde.

Tamtas mor, Leila Asatiani, var gjest i et populært TV-program i Georgia torsdag kveld og kom da med kritikk mot norsk politi for å ha vært for seine med å komme seg ut på Utøya. Datteren hennes var blant de aller siste som ble drept, og hun kunne ikke svømme. Asatiani vil ikke være til stede i retten, sa hun, fordi hun ikke ønsker å se drapsmannen inn i øynene.

– Tamta hadde en grunnleggende tro på andres godhet og en grunnleggende tro på at ingen ville gjøre henne noe vondt, sa advokat Maria Bergram Aas.

Faren orket ikke å prate med norsk presse i tinghuset fredag, men Bergram Aas sier til NTB at det er viktig for ham og gudfaren å være til stede når drapet blir gjennomgått.

– De kommer fra en annen rettskultur, men de har stor forståelse for systemet vi har i Norge, sier Bergram Aas.

– I dag har jeg lyttet til ordene som min venn skrev i dagboken sin. Ord mot hat og for kjærlighet, ord som jeg føler snakker rett til denne saken og til den mannen, så jeg er veldig stolt av henne, sier Chkhetiani.

I boligblokken i industribyen Kutaisi, der Tamta vokste opp, satt også folk og fulgte med. Nabolaget har hatt en vanskelig tid de siste ni månedene, forteller en nabokvinne. Den drepte var en av de mest lovende ungdommene fra stedet, med mastergrad i internasjonale relasjoner, fra en lutfattig bydel der de færreste har inntekt og sjansene er små til å komme noen vei i livet.

– Hvorfor bruker de så lang tid på rettssaken? De bør bare avgjøre om han er skyldig eller ikke, og så bure ham inn, sier Nana Oganesian (48) i en park i Tbilisi.

Giorgi Akhvlediani (26) mener nordmenn er mer lyttende enn andre folkeslag.

– Hadde det skjedd her, ville ingen spurt gjerningsmannen under rettssaken hvorfor han gjorde det. Vi ville bare konstatert hva han hadde gjort, sier han.

Mange vil ha dødsstraff. Men det er også forståelse for at dette er noe Norge må håndtere selv.

– Men det er mange her som mener at det er gjort en del feil i europeisk politikk, og derfor kommer det terrorgrupper som gjør slike ting ut fra en nasjonalist-ideologi. Men den typen ideologi er jo ikke spesielt for Norge, sier politisk kommentator Ramaz Sakvarelidze.

– Kommer georgiere til å endre syn på Norge?

– Nei. Folk vil huske det som et resultat av dårlig skjebne, som en naturkatastrofe. Det kunne skjedd hvor og når som helst, sier kommentatoren. (©NTB)