ny2-lov-psyk-helsevern-F - Helseministeren legger fram «Lex Breivik»

Regjeringen legger fredag fram forslag om endringer i psykisk helsevernlov. Hensikten er et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom Anders Behring Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lovforslaget har vært ute på høring. Tunge instanser som Advokatforeningen og Psykologforeningen er skeptiske til å endre loven slik Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått, skrev Adresseavisen tidligere denne uka.

Lovforslaget har blitt omtalt som «Lex Breivik». Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke lagt skjul på at målet er å få på plass et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Endringene departementet ser for seg er blant annet telefonavlytting, kroppsvisitering av pasienter og besøkende, kontroll med metalldetektorer og økt sikkerhet mot rømming, gisseltaking og angrep utenfra.

Forslaget innebærer også at det skal opprettes en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå innenfor en av de regionale sikkerhetsavdelingene i Norge.

Et av de krasseste høringssvarene kommer fra Advokatforeningen, som slår fast at «gjennomgående synes rettssikkerhetshensyn å være satt til side uten tilstrekkelig begrunnelse».

Advokatforeningen mener en slik lov krever bedre forberedelse og nærmere konsekvensutredning. Dette får støtte av Legeforeningen, som etterspør en grundigere, prinsipiell drøfting, fulgt av en nasjonal, helhetlig plan

Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fram forslaget på en pressekonferanse klokka 12.15 fredag. (©NTB)