ny1-egypt-valgdebatt - Egypt med første presidentdebatt

Egypt tok et nytt skritt på veien mot demokrati torsdag kveld da de to favorittene i presidentvalget møtte hverandre til fjernsynsdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var politikerveteranen Amr Moussa og den moderate islamisten Abdel Moneim Abol Fotouh som deltok i den flere timer lange valgdebatten. De to er begge regnet som favoritter, og i debatten gjøv de løs på hverandre på en måte som ville vært utenkelig før revolusjonen i fjor.

Torsdagens fjernsynsdebatt er den første i sitt slag i Egypt. Den ble sendt på de to private fjernsynskanalene ONTV og Dream.

I debatten snakket de to kandidatene om tradisjonelle temaer som helse, sysselsetting og utdanning, men også om betente spørsmål som islamisme, innføring av sharialov og forholdet til Israel.

I debatten gikk de to kandidatene rett i strupen på hverandre. Mens Moussa tordnet mot Abol Fotouh for hans fortid i Det muslimske brorskap, beskyldte Abol Fotouh sin rival for å stamme fra et undertrykkende og korrupt regime.

– Du fremmet interessene til én gruppe, Det muslimske brorskap, og ikke Egypt som nasjon, sa Moussa om Abol Fotouh.

Sistnevnte minnet på sin side velgerne om hvem Moussa hadde arbeidet for tidligere.

– Du er en del av problemet, og da kan du ikke komme med løsningen, sa han.

I valgkampen har Abol Fotouh forsøkt å bygge en allianse mellom islamister, sentrumsorienterte velgere og reformvennlige liberalister, mens Moussa har forsøkt å appellere til velgere som er bekymret for islamistenes innflytelse.

– Dette er en ny opplevelse for oss. Det å se to personer forsøke å overbevise oss om å stemme på dem, ingen kunne forestilt seg noe slikt for to år siden, sa Saber Mohammed, som fulgte debatten fra en kafé i bydelen Dokki.

Første valgrunde går av stabelen den 23. og 24. mai, og på gallupen ligger Moussa og Abol Fotouh øverst foran tidligere statsminister Ahmed Shafiq. Andre kandidater er Mohamed Musi fra Det muslimske brorskap og Hamdeen Sahaby, en venstreorientert kandidat.

Får ingen rent flertall, går de to ledende kandidatene videre til en annen runde i juni.

Militærrådet som i dag har makten i Egypt, har sagt at den nye presidenten vil bli tatt i ed mot slutten av juni. (©NTB)