Kim Torry Simmenes (Foto: Meek, Tore/NTB scanpix)
Kim Torry Simmenes (Foto: Meek, Tore/NTB scanpix)

Gruer seg til vennens begravelse: – Alt blir så virkelig og tett

Opp mot 1800 personer fra inn- og utland er ventet når Alexander Dale Oen gravlegges fredag. For treningskompisen Kim Torry Simmenes blir begravelsen det tøffeste hittil.

– I hverdagen går det an å fortrenge det som har skjedd. Tenke at det ikke er virkelig, men så kommer begravelsen. Det blir et slag i ansiktet. Alt blir så virkelig og tett, sier Kim Torry Simmenes til NTB.

I bassenget på Sandgotna skole i Bergen trener Vestkantsvømmerne. I det samme bassenget la avdøde Alexander Dale Oen grunnlaget for sitt internasjonale gjennombrudd.

– Det som imponerte meg mest med Alex, var fokuset hans. Han var steinhard og ga seg aldri før han nådde målet sitt. Samtidig var han med på mye moro, sier Simmenes.

Les også: Tufte og Veraas Larsen deltar i Dale Oens begravelse

– Har bedt om raushet
I mange år trente de to sammen flere ganger i uka. Noen treninger var mindre seriøse enn andre.

– Det var en morgentrening da det ikke kom noen andre, men vi hadde nøkkel og låste oss inn i bassenget. Vi tok ned noen kanoer som hang på veggen her og fylte de med varmt vann. Så plasket vi bare rundt i hver vår kano og slappet av, sier treningskompisen med et smil om munnen.

– Mange lokale vil ta seg fri fra jobben for å gå. Vi har bedt om raushet i kommunen slik at så mange som mulig skal kunne delta, sier kultursjef Bernt Hjørnevik i Øygarden kommune.

Les også: OL-deltakere kaller båten «Alex» etter Dale Oen

DDE skal spille
Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) kommer. Det samme gjør svømmelandslaget, presidenten i Det europeiske svømmeforbundet, kjente idrettsprofiler og venner av den avdøde 26-åringen. DDE skal spille i kirken. Bandet vil spille favorittsangen «Vinsjan På Kaia», samt «Det fine vi hadde sammen».

– Alex likte DDE, og familien ønsket at de skulle spille. Det har de sagt ja til, sier kirkeverge Olav Martin Vik i Øygarden til NTB.

– Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten tilgang til den hallen. Det har kokt her den siste uken. Det er fremdeles mange detaljer som må plass, sier Vik.

Ikke siden premieren på «SOS Svartskjær», som ble spilt inn i Øygarden, har så mange deltatt på et arrangement i kommunen.

– Det er kjempefint at så mange har lyst til å vise respekt for han. Det viser at han har rørt mange mennesker, sier Simmenes.

Begravelsen fra Blomvåg kirke starter kl. 12, og vil bli kringkastet i sin helhet – etter samråd med familien.

Sendingen starter kl. 11 og vil bli sendt på Nyhetskanalen og på nett i sin helhet.

(©NTB/TV 2 Sporten)