united3
united3

United har egen sølvpusser - City har ikke et troféskap

Søndag kan Manchester City vinne sitt første ligagull på 44 år, men på Etihad Stadium har de ikke engang et troféskap. I den rød delen av byen er det derimot litt mer jobb med sølvpussen.

Manchester (TV 2 Sporten): Det er duket for en historisk dag i den lyseblå delen av Manchester søndag, trofeet de trofaste har ventet på i 44 år skal forhåpentligvis geleides inn til øredøvende jubel på Etihad Stadium. Vi dro for å sjekke om serielederen er klare for å ta i mot det gjeve trofeet, og for å se om vi kunne finne det forrige - fra 1968.

Se reportasje over!

Les også: Her er Europas mest effektive spisser

På guidet Etihad-tur
På Etihad blir vi med en gruppe turister fra blant annet Malaysia, Belgia og Australia, på en omvisning på praktanlegget City flyttet inn i 10. august 2003.

Den meget omgjengelige turguiden Steve viser oss rundt i både direktørbokser, garderobe og på tribunen, men noe trofésamling?

– Nei, det har vi dessverre ikke for tida. For noen få år siden ble det midlertidig lagt ned, men vi håper på å få opp et nytt i løpet av et par år, forklarer Steve.

– Hvor finnes trofeet fra 1968 da?

– Ærlig talt, det vet jeg ikke, kanskje det er låst ned i et rom i kjelleren der borte, svarer Steve, og peker på et kontorbygg Manchester City benytter like ved stadionet.

Les også: Ferguson etter City-tapet: – Vi har oss selv å takke

– Ingen har spurt om trofeet før
Vi tusler de par hundre meterne bort og blir møtt av en resepsjonist som ser ut som et spørsmålstegn når vi stiller spørsmålet igjen: Hvor finnes trofeet som beviser at City vant daværende 1. divisjon i 1968?

– Jeg aner ikke, ingen har spurt meg om det tidligere, svarer den unge damen, før hun tilkaller presseoffiser Sam Cook.

Etter noe ventetid kommer en tydelig stressa Cook ned fra 2. etasje for å ta oss i mot. Men heller ikke han kan fortelle oss hvor Citys gamle trofeer befinner seg.

– Museet ble gjort om til kontorer for fem-seks år siden. Hvem kan vite hvor de befinner seg... Altså, selve trofeet fra 1968 blir jo gitt tilbake etter en viss tid, og jeg tror ikke det ble laget kopier på den tida. Så det er ikke noe trofé, forklarer han.

– Hva med medaljer og andre minner?

– Jeg vet ærlig talt ikke, svarer Cook.

Les også: Solskjær bruker Uniteds analysesystem

Pussejobb på Old Trafford
I den røde delen av Manchester bugner det derimot av trofeer, og når TV 2 Sporten ankommer Old Trafford blir vi møtt av den sedvanlige gjengen asiatiske turister som frekventerer den store supporterbutikken tilknyttet stadionet.

På «The Theater of Dreams»" finnes også et svært museum, over tre etasjer, som rommer Manchester Uniteds historie.

– Her har vi alt av trofeer, fra det aller første i 1888/89 til i dag, forklarer museumsansatt Gerry McDonaugh.

– Åpenbart så har United en stor historie med alt fra den tragiske ulykken i Munchen til Sir Alex Ferguson-æraen. Her på museet har vi god plass viet alle trofeene og merittene fra de siste årtiene, sier McDonaugh.

Han er ikke overrasket over at naboen ikke har et tilsvarende museum.

– Nei, de la vel sitt ned for noen år tilbake? For å være ærlig så kan ikke deres historie måle seg med vår, men nå som de har alle pengene er de blitt en trussel - ikke bare for oss, men for Liverpool, Chelsea, Arsenal, alle, mener museumsguiden.

Les også: – Alex Ferguson nektet Javier Hernández deltakelse i OL

Vi møtte også Uniteds sølvpusser, og han kom helt uoppfordret med en melding til City-sjefen.

– Dette er en beskjed til Roberto Mancini: se opp for oss neste sesong i derbykampen!

Misfornøyde turdeltakere
Tilbake på Etihad nærmer vi oss slutten på omvisningen. Deltakerne mener det burde eksistere et trofékabinett også her.

– Det er forferdelig at ikke de gamle triumfene er synlige, de burde være tilgjengelige, sier en britisk pappa som har med seg sine to pjokker.

– En fotballklubb er mer enn nåtid, det er viktig å markere fortida. Vi har vært på besøk både hos Manchester United og Liverpool, der fremmer de historien i mye større grad enn her, sier en gruppe belgiske gutter i 20-årene - mest fans av Vincent Kompany.

To malaysiske tenåringer ser derimot litt annerledes på det:

– Tja, det burde kanskje vært trofeer her, men det gjør ikke noe fordi på søndag vil vi få ett, ler de to selvsikkert.

– Er dere klare for å ta i mot et trofé på søndag, Steve?

– Ja, definitivt. Da har vi en plass til det, og det er i Vincent Kompany sine hender, gliser turguiden vår - før han sluser oss ut spillertunnelen Manchester City- og QPR-spillerne skal gå ut førstkommende søndag.