first price poteter (Foto: Privat)
first price poteter (Foto: Privat)

Mattilsynet: – Potetene skulle ikke vært solgt som mat

Disse First Price-potetene lider av en sykdom. Her er kjennetegnene.

Bildet av disse Sunndalspotetene fra First Price er tatt på samme dag som «best før-datoen» på pakningen.

– First Price skal være et fullgodt alternativ til merkevaren, sier kjedene selv. Hvordan kan det da ha seg at potetene er myke som svamper, har begynt å spire og har tykkelse på skallet som en middels appelsin, spør han som kjøpte potetene, Asgeir Olsen.

Han oppdaget ikke hvor ille det sto til med potetene før han kom hjem, ettersom pakken er tett og ikke gir noen mulighet til å kunne se hva som skjuler seg inni.

Se også: Denne kjeden er verst på frukt og grønt

– Dette er ikke mat

Seniorrådgiver i Mattilsynet, Johannes Værdal, er krystallklar i sin vurdering av potetene.

– Myke og grodde poteter som disse skulle ikke vært solgt som mat, slår han fast overfor TV 2 hjelper deg.

Ikke nok med at mykhet og groer ikke tilfredsstiller kvalitetskravene til poteter i butikken, de misfargede flekkene du ser på bildet er på grunn av en soppsykdom som heter sølvskurv.

– Det er en sykdom som utvikler seg på lageret hvis smitten finnes der. Heldigvis angriper soppen bare planter og ikke mennesker, og er ikke farlige å spise. Og den ligger bare ytterst i skallet, så hvis du skreller poteten blir soppen borte, sier Værdal.

Groene derimot, bør du holde deg unna.

Les også: Det er på fredager du bør kjøpe frukt og grønnsaker

Giftige groer

– Groene inneholder mye solanin, som er et giftstoff. Hvis du spiser dette, kan du bli kvalm og kaster opp. Men det er først når du får i deg mye at det er farlig, da kan det gå løs på blant annet balansenerven, forteller Værdal i Mattilsynet.

Heldigvis har groene en så sterk og besk smak, at du antakelig vil spytte dem ut før du rekker å svelge, så Værdal er ikke veldig bekymra. Dessuten må vi helt tilbake til første verdenskrig for å finne noen som har dødd av det. Og fjerner du groene, er det ikke noe problem å spise resten av poteten.

– Men det er mindre næring i poteter med groer, fordi groene har tatt næring fra resten av poteten for å kunne gro, forklarer Værdal.

Les også: Disse eplene er farlige og kan gi deg store helseplager

– Dette er for dårlig

Det er NorgesGruppen som er ansvarlig for å kvalitetssikre blant annet First Price produkter som omsettes, og kommunikasjonssjef Kine Søyland vil først og fremst beklage at kunden her har funnet poteter av en slik elendig kvalitet i butikken.

– Slik skal det selvfølgelig ikke være, og dette er for dårlig, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Hun understreker at First Price produkter skal være fullgode, og ikke noe dårligere alternativ enn andre merker.

Les også: Pølsekunden kastet opp tre ganger etter dette funnet

Dårligere kvalitet om våren

Søyland forklarer at man må være ekstra nøye ved pakking av poteter på denne tiden av året, fordi sesongen er på hell, og kvaliteten naturlig nok ikke er like god som tidligere på året.

– Men kundene skal uansett få poteter av tilfredsstillende kvalitet, og det var ikke tilfellet for denne kunden. Vi har nå strammet opp rutinene hos pakkeriet, så de er enda nøyere med kontrollen før potetene pakkes, særlig nå på slutten av sesongen, sier hun.

Mattilsynet påpeker også at poteter om våren er enda ivrigere til å spire enn om høsten, og at det derfor er ekstra viktig at de lagres kaldt på denne årstiden.

Les også: Hvilken potetsalat er best? Vi har smakstestet

Strammer inn rutinene

NorgesGruppen ser også at det her har gått for lang tid fra pakkedato til best før- dato.

– Vi har derfor tatt kontakt med pakkeriene for å stramme inn rutinene på dette, da det skal gå maks 18 dager fra pakkedato til best før-dato, og her ser vi har det har gått lenger tid, forklarer hun.

I tillegg vil de nå også sjekke om rutinene for kvalitetssikring av varene er gode nok i butikkene.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter