spania-massedemo-F - Store studentdemonstrasjoner i Spania

Studenter over hele Spania demonstrerte torsdag mot innstramminger som rammer utdanningssektoren. De neste dagene er det ventet flere massedemonstrasjoner over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nasjonale studentforeningen hadde oppfordret til demonstrasjoner i mer enn 50 byer over hele Spania torsdag, opplyste foreningens leder Tohil Delgado.

Han anslo at tusenvis av studenter, elever og lærere ville ta del i protestene, til tross for nært forestående eksamener.

I Madrid demonstrerte et par hundre videregåendeelever utenfor utdanningsdepartementets kontorer. Organisatorene opplyste at en større demonstrasjonsmarsj var ventet fra togstasjonen Atocha torsdag kveld.

– Vi har oppfordret til denne demonstrasjonen som en første reaksjon på dette angrepet på offentlig utdanning som man ikke har sett lignende til på 35 år, sier Delgado.

Skoler og universiteter har i flere måneder klaget over reduserte budsjetter for forskere og ekstraarbeid for lærere. Siden de siste studentdemonstrasjonene i slutten av februar har regjeringen kunngjort nye sparereformer på tre milliarder euro, større skoleklasser og høyere avgifter for å studere på universitetene.

Regjeringen framholder at tiltakene er helt nødvendige for å bringe nytt liv i Spanias pressede økonomi, som nå er i resesjon for andre gang siden 2008. Studentene mener på sin side at tiltakene ødelegger for deres utdanning og jobbutsikter. (©NTB)