ET FORBILDE: Fabian Stang er klar i sin tale om at Gunnar «Kjakan» Sønsteby vil stå som et forbilde for å kjempe om friheten i Norge.
ET FORBILDE: Fabian Stang er klar i sin tale om at Gunnar «Kjakan» Sønsteby vil stå som et forbilde for å kjempe om friheten i Norge.

Fabian Stang: – Han var et forbilde

Slik minnes ordføreren krigshelten.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby døde torsdag 94 år gammel.

Sønstebys arbeid under andre verdenskrig har gjort han til en av Norges desidert største krigshelter og hans brennende engasjement for frihet har hatt stor betydning for Norges historie.

Les også: Slik minnes kjendisene «Kjakan»

En inspirasjon

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, har selv møtt krigshelten og kan fortelle til «God kveld Norge» at han er en av de som har blitt inspirert av Gunnar.

– Jeg har vært så heldig å få møte Gunnar. Han har vært en stor inspirasjon. Jeg tror det er få personer som kan uttrykke sterke meninger uten å heve stemmen slik som han kunne, forteller Fabian.

Fabian synes også det er viktig å tenke på Gunnars jobb etter krigen.

For selv da krigen var over, var «Kjakan» meget opptatt av å jobbe for Norge og demokratiet.

– Han levde jo faktisk i 74 år etter krigen også, hvor han fortsatte å arbeide. Spesielt kanskje med ungdommen og det å få dem til å være stolte av demokratiet og alt det vi har her i landet vårt i dag, sier Fabian.

Les også: «Kjakan» er tildelt Forsvarets Hederskors

Viktig å ikke glemme

Ordføreren mener også at det er viktig at folk i dag ikke glemmer Sønstebys arbeid, men at man tar det med seg inn i hverdagen og fortsetter arbeidet for å opprettholde hans visjoner.

– Han er et stort forbilde i forhold til det å kjempe for friheten og han minnet oss på at friheten ikke kommer av seg selv. Og det skal vi ikke glemme i dag heller selv om vi lever i enn annen periode, sier Stang.

«Kjakan» ble 94 år og har uten tvil satt sitt preg på den norske historien.

– Han fikk gjort stor nytte på denne jorden, avslutter Fabian.

Les også:Hedret «Kjakan» Sønsteby på frigjøringsdagen

Skriv din siste hilsen til «Kjakan» her