epepe (Foto: TV 2/SCANPIX)
epepe (Foto: TV 2/SCANPIX)

«Oluf»: – Latteren er en gudegave!

Han ga liv til storkjeften Oluf. I dag fyller «flirosof» Arthur Arntzen 75 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25.mars 1995  sminket Arthur Arntzen seg inn i rollen som Oluf for siste gang.

Rollefiguren som var med på å gjøre Arntzen til kongelig ridder, «flirosof» og forrige århundres største norske humorist krevde evig liv, men det åndelige opphav sto på sitt. Selv om Oluf kunne ha gitt solide inntekter i mange, mange år.

Slik husker vi «Oluf» – se Youtube-video:

Nå er nok nok

– Jeg ga meg selv ett råd: Nok var nok. «La ikke Oluf tusle ut av scenen med en velvillig applaus i ryggen», tenkte jeg. Skjønner du? Jeg satte punktum, forklarer Arthur Arntzen til TV 2 på den store dagen.

Deretter skrev han et nytt humoristisk storverk. Hålogaland Teaters «Den fordømte nordlending».

Mye Oluf også her, men mest Arthur. Om det da er mulig å skille den noe tilbakeholdne og måteholdne journalisten fra den samfunnsengasjerte og noe drikkfeldige storkjeften som på vegne av småfolk raljerte med makta og latterliggjorde de som brukte og misbrukte den.

En lykkelig kombinasjon

– Journalisten og Oluf levde nokså tett til hverandre, og jeg som Arthur kunne holde Oluf orientert om det som foregikk i samfunnet. Så den kombinasjonen var god, sier han til TV 2.

I kveld feires Arntzen med en festforestilling i Tromsø kulturhus. Arthur setter pris på slikt men han vet også hvem som er mest å takke på dagen: Kona Randi for god adminstrasjon av familien, og Vår herre for at han utstyrte mennesket med den bevisste latter.

– Det er bare vi som har fått den. Han må ha hatt en mening med det, om han ikke har skapt oss i fylla. Og det tviler jeg på. Nei latteren er en gudegave. En vidunderlig gave.