nekro-sønsteby - Norges største krigshelt er død

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby er død, 94 år gammel. Sønsteby var den siste gjenlevende av den legendariske motstandsgruppen Oslogjengen fra 2. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sønsteby sovnet stille inn torsdag, etter noen tids sykdom. Nylig ble han, som første nordmann, tildelt Forsvarets hederskors. Krigskorset med tre sverd har han båret siden 1946.

Gunnar Sønsteby ble født 11. januar 1918 på Rjukan. Etter at han var ferdig med gymnaset i 1937, flyttet han til Oslo. Han utførte førstegangstjenesten i HM Kongens Garde, hadde en rekke småjobber og begynte etter hvert å studere sosialøkonomi. Sønsteby har fortalt at han begynte å studere fordi det var vanskelig å få jobb, og at han ikke var blant de ivrigste studentene.

Sønsteby var 22 år da krigen kom til Norge i 1940. Han har fortalt hvordan han ble rasende på tyskerne og Qusling og raskt bestemte seg for å slutte seg til de norske styrkene på Østlandet. Allerede i 1940 ble han også en del av det gryende motstandsarbeidet.

I 1943 ble han sendt til England, hvor han fikk opplæring som fallskjermhopper og sabotør – og ble en del av spesialagentene i den såkalte Kompani Linge-gruppen. Sønsteby var på det tidspunktet allerede en erfaren motstandsmann i Oslo, og har fortalt at han ikke var den letteste eleven å sette i skole: «Jeg visste mer enn instruktørene om hva som ventet oss der hjemme».

Andre kjente aksjoner var kuppet mot Norges Bank i 1942, som sikret eksilregjeringen trykkplater for norske sedler, og kapringen av en last med 75.000 rasjoneringskort.

Andre kjente medlemmer av Oslogjengen var Max Manus og Gregers Gram. Sønsteby fikk tilnavnet «Kjakan» fordi han på spøk pleide å introdusere seg som «Umulius Kjakabråten».

Et særtrekk ved medlemmenes møteform var at de syklet rundt i Oslos gater når de skulle planlegge sine aksjoner. De tok ikke sjansen på å møtes på kafé eller andre steder innendørs. Av den grunn valgte billedhuggeren Per Ung å fremstille Gunnar Sønsteby med sykkel, nikkers, anorakk og skyggelue, da statuen av Sønsteby ble avduket på Solli plass i Oslo i mai 2007.

Gestapo dro da sporenstreks til Rjukan og arresterte Sønstebys far, Gustav Sønsteby, og truet med å skyte ham, hvis Sønsteby junior ikke overga seg. Men faren hadde i forkant gitt klar beskjed til sønnen om at hvis noe slikt skulle skje, så skulle han ikke melde seg. Faren ble ikke skutt, men måtte sitte to år på Grini.

For sin innsats under krigen er Sønsteby tildelt en rekke hedersbevisninger og priser i Norge og utlandet. Sønsteby er landets høyeste dekorerte borger, og var helt til 2011 den eneste som hadde mottatt Krigskorset med tre sverd. Han er også utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden og har mottatt HM Kongens Erindringsmedalje i sølv, samt tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren, for å nevne noen.

Bare få dager før hans død, avduket finansminister Sigbjørn Johnsen en statue av Sønsteby på Rjukan torg, noe Sønsteby skal ha satt svært stort pris på.

Sønsteby selv omtalte seg imidlertid alltid som «middelmådig og gjennomsnittlig i alt». Han mente også at det var hovedgrunnen til at det var så vanskelig for Gestapo å få fatt i ham.

Etter krigen bodde han fem år i USA, studerte ved Harvard, og gikk senere inn i oljebransjen. Han har jobbet og bodd i Panama og New York, vært direktør i Akergruppen og Norinvest. I 1971 startet han sin egen konsulentvirksomhet. Har hatt utallige styreverv i næringslivet.

Siden krigen har han også viet også store deler av sin tid til å holde foredrag om krigsårene og mane til viktigheten av å kjempe for demokratiet, både i inn-og utland. Sønsteby holdt til sammen flere tusen foredrag, nærmere tusen av dem i USA.

Ifølge biografien «Gunnar Sønsteby, 24 kapitler i Kjakans liv» av Arnfinn Moland, som kom i 2004, ble Sønsteby bedt av kong Haakon og kronprinsesse Märtha om å hjelpe til med å undergrave forholdet mellom Lorentzen og prinsessen, noe Sønsteby nektet å gjøre. I tillegg til to biografier om Sønsteby, er det også blitt laget film og TV-serie om hans dramatiske krigsopplevelser.

Sønsteby var en ekte spreking til det siste, og gikk skiturer helt fram til sitt 89. år. På 90-årsdagen kunne han fortelle at han fremdeles tok armhevninger og mageøvelser hver eneste morgen og kveld, og han mente det var en viktig del av hemmeligheten bak hans høye alder.

Sønsteby var gift med Anne-Karin, som han møtte i Halden på begynnelsen av 1950-tallet, og de fikk tre døtre. (©NTB)