Instagramis (Foto: Sandra Kristiansen)
Instagramis (Foto: Sandra Kristiansen)

Bli ekspert på Instagram

Nå skal hverdagslige begivenheter deles gjennom bilder.

Sosiale medier har virkelig kommet for å bli, og her gjelder det å være årvåken om du vil holde deg oppdatert på siste nytt.

Så fort du har skjønt hvordan Twitter fungerer, er det bare å kaste seg over neste nyhet på markedet.

Facebook er old news. Google+ ble vel ikke akkurat en megahit. Twitter har fått solid rotfeste i sosiale medier. Pinterest har til gode å gjøre revolusjon i Norden, men kan skilte med 12 millioner unike brukere.

Les også: Er Pinterest den nye Facebook?

Så har du den hete poteten Instagram, som stadig vokser seg større. Nå skal ymse hverdagslige begivenheter deles gjennom bilder.

Den populær fotodelingstjeneste for mobile plattformer har fått 30 millioner brukere siden oppstarten i oktober 2010.

Har du ikke fått deg en brukerkonto ennå? Fortvil ikke. Vi guider deg gjennom Instagram.

Les også: Dette hater vi å lese om på Facebook

Ifølge kommunikasjonsutvikler Astrid Valen Utvik er det kun noen enkle grep som skal til før du er i gang.

– De har gjort det veldig enkelt å komme i gang med programmet, sier hun til God morgen Norge.

Slik gjør du det:

1. Last ned appen

2. Klikk på Sign Up

3. Fyll inn e-post, brukernavn, ønsket passord og et profilbilde

4. Finn venner (om du ønsker) fra kontaktlisten din, Facebook, twitter eller ved å søke opp navn eller brukernavn du vet om

5. Instagram vil nå tipse deg om populære brukere å følge (om du ønsker)

6. Klikk ‘Done’ – og du er i gang!

Bruk søkeord

insta
insta
Måten man blir «oppdaget» på i Instagram, gjør at mange følger og blir fulgt av folk de ikke har noen relasjon til ellers. Dette kan være greit å ha i bakhodet.

Les også: Bruker du også for mye tid på Facebook?

Instagram gir deg muligheten til å søke opp bilder ved hjelp av søkeord (fungerer på samme mate som hashtags på twitter), slik at om man tagger sine bilder med beskrivende søkeord (#familylife, #spring, #breakfast) osv, så vil bildene dukke opp for andre som søker på de samme begrepene. De bildene som får flest likes/hjerter, dukker også opp under fanen «Popular» (stjernen i menyen).

Hvordan kan man få flere «likes» og følgere?

– Et naturlig og enkelt grep, er å dele bilder hyppig slik at man er godt synlig blant de som følger deg på Instagram. Det er nok også lurt å bruke engelsk tekst på sine bilder, slik at man kan plukkes opp blant alle Instagram-brukere, ikke bare de norske. Et vesentlig «triks» til å få flere likes/hjerter, er å bruke ulike hashtags på bildene sine som beskrevet ovenfor. Vi ser at de som har mange hashtags på bildene, raskt får flere likes, forteller kommunikasjonsutvikleren.

Les også: Vi er lei maset på Facebook

insta2
insta2
Astrid Valen-Utvik mener det er flere grunner til at tjenesten har blitt så populær, blant annet fordi den er med på å gjøre folk til en bedre fotograf.

– Jeg vil si at enkelheten med tjenesten, er noe av det som gjør den som populær. Den er ekstremt brukervennlig, man har ikke altfor mange valg og muligheter, og fokuset blir derfor på deling av øyeblikksbilder – og å se på andres øyeblikksbilder. Filtrene til Instagram er nok også med på å gjøre tjenesten populær, og mange har kommentert at de liker tjenesten godt nettopp fordi den er med på å gjøre de til en bedre fotograf enn de kanskje er.

Negative sider

– Finnes det noen negative sider ved Instagram?

– Som med alle tjenester som blir veldig populære, vil det alltid være noen som synes at det blir for mye og for likt. Enkelte sier at de nå ikke liker Instagram, nettopp fordi alle bruker de samme filtrene og dermed blir bildene så like. I tillegg er det enkelte som mener at mange nå tror de er flinkere fotografer enn de egentlig er, og at det deles for mye av uvesentlige ting. Da er det ikke verre enn at man kan slutte å følge disse, opplyser hun.

Les også: – Ikke plag andre med dine private mobilsamtaler

Selv er Valen-Utvik svært fan av fotodelingstjenesten.

– Jeg elsker Instagram! Jeg elsker det at jeg, når som helst, kan ta en liten ”pause” fra hektisk hverdagsliv og jobbdag, for å titte innom andres liv, andres øyeblikk. Jeg elsker også det Instagram har blitt for meg; en slags visuell blogg, hvor jeg kan se tilbake i tid for å få en viss følelse av hva jeg har holdt på med, hva jeg har opplevd, hva jeg har «sett» gjennom tiden som har gått. Og så synes jeg det sosiale rundt Instagram er veldig hyggelig, forteller Valen-Utvik.

Kjøpt av Facebook

I april ble Instagram kjøpt opp av Facebook for intet mindre enn 5,8 milliarder kroner.

– Vi har i årevis jobbet med å bygge opp en best mulig måte å dele fotografier med venner og familie på, sa Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg i forbindelse med kunngjøringen.