ny1-overgangsstønad-færre-F - Færre enslige forsørgere får overgangsstønad

I første kvartal i år var det over 1.500 færre personer som mottok ytelse som enslig mor eller far fra folketrygden enn i samme periode i fjor. En regelendring fra årsskiftet er trolig årsaken.

Per 31. mars var det registrert 31.132 personer som mottok overgangsstønad via Nav. Dette er 1.520 personer færre enn på samme tidspunkt i fjor.

Helt siden 2009 har antall mottakere av overgangsstønad økt, men utviklingen snudde til nedgang ved årsskiftet.

Regelendringen gjenspeiler seg også i at det fra 31. mars 2011 og fram til 31. mars 2012 har vært en økning på drøyt 6 prosentpoeng for dem som mottar redusert overgangsstønad. Stønaden reduseres nemlig hvis mottakeren har en årlig inntekt som er større enn et halvt grunnbeløp i folketrygden.

Nord-Trøndelag og Troms har flest stønadsmottakere, mens Oslo har lavest andel.

– Dette er veldig bra. En nedgang på nesten 5 prosent det siste året viser at det fungerer. Det lønner seg å arbeide, og vi fornyer og forsterker arbeidslinjen hver dag, sier hun til NTB.

Trettebergstuen er ikke i tvil om at innføringen av aktivitetsplikt for de med barn over ett år er et viktig bidrag til nedgangen.

– Nå må du enten være i jobb eller utdanning for fortsatt å få stønad. Det lønner seg å arbeide fremfor å gå på trygd, sier hun.

Hun synes også at resultatene er gledelige fordi barn av aleneforsørgere og andre eninntektsfamilier ofte topper fattigdomsstatistikken.

– Når flere aleneforsørgere nå raskt kommer over i arbeid er dette et svært viktig bidrag for å snu en slik utvikling. Med disse tallene er det inntil 1.500 familier som er i mindre fare for å havne i en slik situasjon, avslutter Trettebergstuen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2