ny4-olje-utbygging-F - Store norske oljefelt i produksjon i 2018

I løpet av 2018 kan norsk oljeproduksjon få et kraftig løft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statoil og partnerne tar sikte på en utbyggingsplan som skal gi produksjonsstart både for feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen og Skrugard i Barentshavet dette året. Johan Sverdrup, som er det nye navnet på de to feltene Avaldsnes og Aldous, er et av de største feltene som noensinne er funnet i Nordsjøen.

Skrugard i Barentshavet inneholder mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje. Dessuten er det godt håp om ytterligere funn. Statoil og partnerne planlegger omfattende leteboring i området.

Feltet ligger 140 km fra land vest for Stavanger, og det byr ikke på spesielle utfordringer å bygge det ut, sier Øivind Reinertsen, Statoils direktør for Johan Sverdrup-utbyggingen.

Han la fram planene for utvikling av feltet i forbindelse med et energiseminar i Bergen torsdag.

Foruten Statoil er det svenske selskapet Lundin, danske Maersk og Det norske oljeselskap eiere i feltet der også statlige Petoro har en stor andel.

Feltet har en utstrekning på 180 kvadratkilometer, og oljen en ulikt fordelt i området. Det vil derfor være en dragkamp mellom eierne om fordeling av ressursene. For å kartlegge feltet bedre, vil det bli boret seks avgrensningsbrønner i år, opplyser Reinertsen.

Arbeiderpartiets energipolitiske talskvinne Eirin Sund sier det er gledelig at Statoil er kommet videre i planleggingen av Sverdrup-feltet, som hun har store forventninger til.

– Funnet viser at det fortsatt er grunn til å ha store ambisjoner på vegne av petroleumsnæringen i Norge, sier Sund til NTB.

– Vi har funnet mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje på Skrugard. Vi starter et leteprogram på fire steder i nærheten av funnene. Vi er svært fornøyd med resultatene vi har oppnådd, og tror dette blir enda bedre med de nye leteboringene, sier Knut Harald Nygård, letedirektør for Skrugard-området.

De funnene som er gjort, er tilstrekkelige til å starte produksjon. Planleggingen er for lengst i gang. I likhet med Johan Sverdrup-feltet kan oljen begynne å strømme også her i 2018.

Statoil er operatør med 50 prosents eierandel i Skrugard. De andre eierne er Eni Norge og Petoro. (©NTB)