talent
talent

Eggen advarer RBK-talentene

Men RBK-legenden roser klubbens evne til å få frem lokale spillere.

Lerkendal (TV 2 Sporten): Rosenborg er ubeseiret i årets Tippeliga, og en liten hær av unge trøndere fører an på Lerkendal.

- Ellleve trøndere i startoppstillingen kommer nok ikke til å skje igjen. Men nå viser det seg jo at det er mulig å ha en fire-fem i elleveren, og det mener jeg er tall vi skal være fornøyde med, sier Ole Selnæs til TV 2 Sporten.

17 åringen fra Trondheim ble tatt opp i RBKs A-stall i slutten av mars, og har allerede spilt seg til fast plass på laget. På RBK-midtbanen finner vi også 2010-kometen Markus Henriksen (19 år fra Trondheim), fjorårets navn Jonas Svensson (18 år fra Verdal), og Fredrik Midtsjø (18 år fra Stjørdal) som har imponert i de siste kampene .

- Rosenborg har tatt et langt godt skritt når det gjelder å utvikle egne spillere igjen, mener Nils Arne Eggen.

Se reportasjen i videovinduet øverst på siden!

- Trøndelag er strukket helt ned til Ghana
RBK-legenden er mannen bak det kjente postulatet «Rosenborg skal først og fremst være et lag av og for trøndere».

- Det laget jeg faktisk da jeg kom tilbake i 1987. Men Trøndelag ble jo strukket helt ned i Ghana da jeg holdt på, så det er nok først og fremst et utgangspunkt, sier Eggen.

Han mener utlendinger utmerket godt kan bli «RBKere», men mener norsk fotball er helt avhengig av at klubbene blir enda bedre i å utvikle egne lokale spillere.

- Det handler om å utvikle teknikk og andre individuelle ferdigheter, og da må det må trenes riktig, effektivt og intenst. Det jobbes bra på alderbestemt nå, men så må de få slippe til tidlig på A-laget, det er da de utvikler seg raskt. Der har Jan Jönsson vært flink, mener Eggen.

Takker moderklubbene
Rosenborg startet for fire år siden et eget guttelag ved siden av juniorlaget. Samtidig er samarbeidet med klubbene i distriktet forbedret og formalisert.

- Vi har fått frem mange spillere og flere er på veg, men det er viktig å dra frem jobben som gjøres i moderklubbene til gutta. Det er de som har gjort grunnjobben og vi har formet dem videre, sier Ståle Stensås.

Den tidligere RBK-spillereren er hovedtrener for RBKs U19, og sentral i teamet som jobber heltid med klubbens unge talenter.

- Vi trener godt og vi trener mye, vi har fokus på kosthold og at de skal få en optimal hverdag i forhold til skolearbeid og fotball. Men vi må aldri bli fornøyde, vi har så utrolig mye å gå på og kan bli mye bedre på talentutvikling.

Se også:- RBK-dokumentar om unggutta fra desember

Eggen advarer RBK-talentene
Nils Arne Eggen trener til daglig Orkla i fjerde divisjon, men har måndlige møter på Lerkendal som en del av klubbens superlag av rådgivere. Eggen, Bjørn Hansen, Vegard Heggem, Rune Bratseth, og Erik Hoftun har sett en rekke unge spillere ta steget opp på A-laget de siste årene, men er også opptatt av å beholde de lokale talentene i klubben.

- Unge spillere blir tilbudt på billigsalg i Europa, og havner stort sett på tribunen. Det er klart at da blir det ikke fotballspillere av dem. De guttene her bør være her til er 24-25 år, og det burde det være en felles holdning til i norsk fotball. Det er det idèelle for fotballen og for spillerne selv.

Se også:Slik jobber Nils Arne Eggen med talentene i Orkla

Selnæs: - Alle drømmer om Europa innerst inne
Mushaga Bakenga forsvant til belgiske Brugge i vinter, og Markus Henriksen blir trolig solgt i sommer. Jonas Svensson nøler foreløpig med å skrive under på RBKs kontraktsforslag, og på Lerkendal har allerede ryktene begynt å svirre rundt hvor lenge Ole Selnæs blir.

- Når jeg var mindre hadde jeg en drøm om å spille i Europa, det har vel alle fotballspillere innerst inne. Selv om jeg trives meget godt i RBK og vil være her i mange år, hadde det vært artig å prøve seg på et høyere nivå en gang- men det tenker jeg ikke på nå, understreker Selnæs.

Nils Arne Eggen mener alle de nevnte spillerne bør være på Lerkendal til de er rundt 25 år, men er klar på hva som må til.

- Det blir mer attraktivt når lagene kommer seg til Europa, så nå må norske lag bruke all energi på å kvalifisere seg til spill i Europa. Da er det også lettere å beholde unge spillere, slår Eggen fast.