ny1-terror-dette-skjer-torsdag-F - Fortsetter med vitneprov fra pumpehuset

Vitnene fra Utøya fortsetter forklaringene fra 22. juli. Torsdag er det klart for beretningene fra pumpehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at ytterligere tolv obduksjonsrapporter ble gjennomgått onsdag, fikk retten høre de første overlevende fra Utøya forklare seg om massakren 22. juli.

Torsdag fortsetter vitneforklaringene med forklaringer fra 17 år gamle Janne Hovland som var i rocketeltet på øya, fra 18 år gamle Lars Henrik Rytter Øberg som slapp unna massakren ved pumpehuset, og Muhammed Abdulrahman, som slapp unna Anders Behring Breivik ved Stoltenberget.

Få kom levende vekk fra den lille bygningen hvor mange livredde AUF-ere hadde søkt tilflukt. Overlevende har fortalt at Breivik fikk lokket fram mange av dem som gjemte seg ved huset og at han drepte én for én. Da han gikk videre, lå 14 døde igjen.

Ingen av de tre vitnene torsdag er med i tiltalen. Likevel har aktoratet ment at deres vitnemål er viktig å høre for retten.

– Alle vitnene i denne gruppen er tatt med fordi de kan belyse hva som skjedde på ulike steder på øya. Lars Henrik Rytter Øberg er tatt med fordi vi mener han er et godt vitne for å belyse hva som skjedde ved pumpehuset, forklarer aktor Svein Holden til NTB.

Lars Henrik Rytter Øberg (18) har fortalt at han kastet seg i vannet og kom seg unna etter at han så vennene bli skutt. Etter hvert kom han og flere andre seg opp på en flytebrygge. Her lå de til frivillige redningsmannskaper fikk brakt dem til land.

17 år gamle Janne Hovland hørte skuddene på avstand og kom seg unna Breivik ved å løpe sammen med en lite gruppe AUF-ere. De tok med seg noen skadde inn i rocketeltet der helse- og sosialstudenten fikk forbundet skadene på vennene. Hovland gikk deretter ut av teltet og så plutselig Anders Behring Breivik som rolig ser ut over Tyrifjorden. Der sto han i tre minutter.

20-åringen så tre jenter bli skutt og drept på Stoltenberget. Breivik hevder imidlertid at han ikke husker disse tre. Abdulrahman skal derfor også vitne om dette i Oslo tingrett. (©NTB)