HØYRE FORSLAG: Forslaget om kunne foreta narkotikarazziaer på skolene uten konkret mistanke kommer fra Høyre.  (Foto: Fredrik Varfjell)
HØYRE FORSLAG: Forslaget om kunne foreta narkotikarazziaer på skolene uten konkret mistanke kommer fra Høyre. (Foto: Fredrik Varfjell)

Stortinget sier ja til narkorazziaer på skolene

Elevorganisasjonen mener kontrollene krenker elevene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag vil Stortinget gi politiet fullmakt til aksjoner med narkotikahunder på norske skoler uten at det er konkret mistanke knyttet til noen bestemte personer.

Forslaget om å gi politiet fullmakt til å kunne foreta narkotikarazziaer uten konkret mistanke er fra fem stortingsrepresentanter i Høyre. Venstre vil, trolig som eneste parti, stemme mot forslaget, skriver Aftenposten.

– Ikke veien å gå

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Axel Fjeldavli, mener kontrollene krenker elevene og svekker deres rettssikkerhet.

– Rus i skolen er et problem, men for å få bukt med problemene er ikke uanmeldt ransaking av tilfeldige elever veien å gå. Det er mye viktigere å drive med godt forebyggende arbeid, sier han.

Bakgrunnen for forslaget fra Høyre er at det enkelte steder i landet har vært usikkerhet om hvorvidt politiet har lov til å gjennomføre slike aksjoner, og hvilken fremgangsmåte som skal brukes.

– Den usikkerheten vil vi fjerne. Samtidig må vi presisere hvordan slike kontroller skal gjennomføres, slik at vi unngår enkelte fæle eksempler, sier Høyres medlem av justiskomiteen André Oktay Dahl til Aftenposten.

I Oslo har elevene kunnet gå på gangen mens hunden snuste, men der ble de møtt av en politimann, ifølge NRK.

Dahl mener kontroller er bra så lenge de gjennomføres på en skånsom måte. Det mener også leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Christopher Beckham.

– Vi støtter slike kontroller, men mener de må gjennomføres med omhu. Det er også viktig at foreldrene blir orientert hvis politiet finner narkotika, sier han. (©NTB)