VELHOLDEN STORTINGSMANN: Nikolai Astrup (H). (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
VELHOLDEN STORTINGSMANN: Nikolai Astrup (H). (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Høyre: Umulig å innfri målene i klimaforliket

Regjeringen har ikke gjort jobben sin, mener partiets miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han mener det er umulig å nå målene i klimaforliket innen 2020. Alle partiene på Stortinget med unntak av Frp var med på forliket.

– Det er helt urealistisk å nå målet om to tredels kutt innen 2020. Det er for kort tid igjen. Og på de områdene der det bør foretas store kutt, som samferdsel, vil tiltak som vedtas nå, først få virkning etter 2020. Det tar tid å flytte trafikanter fra vei til bane fordi banen må bygges først, sier Astrup.

Astrup presiserer at han likevel vil ha en mer ambisiøs og forpliktende klimapolitikk enn regjeringen. Før helgen ble Astrup utpekt til saksordfører for Stortingets arbeid med meldingen.

– Regjeringen har ikke gjort jobben sin. Nå må realisme erstatte symbolpolitikk, sier han.

LES OGSÅ: Venstre-lederen vil ha klimaforlik nå

– Ap, SV og Sp rir to hester. De lar målene ligge fast, men legger fram en melding som ikke er i nærheten av nå målene. Den tar ikke høyde for at vi har vedtatt enstemmig at vi skal ha en betydelig oljeproduksjon, noe som i seg selv bidrar til større utslipp enn forutsatt i 2020.

Mange av tiltakene regjeringen foreslår, vil i realiteten ikke kutte utslipp, bare forhindre utslippsvekst, ifølge Astrup.

– Det er også viktig, men bringer oss ikke nærmere målene i forliket. Og når regjeringen har brukt en tredel av forliksperioden på krangel, sier det seg selv at det blir vanskelig å nå målene, sier han.

LES OGSÅ:

Venstre vil ha nytt klimadepartement

Navarsete harselerer med Venstres Frp-flørt

Klimaprofessor: Ikke godt nok

(©NTB)