Konfirmanter prøver hvite kapper til fotografering. Men under kappen har konfirmanter gjerne antrekk til mange tusen kroner. (Foto: Stian Lysberg Solum)
Konfirmanter prøver hvite kapper til fotografering. Men under kappen har konfirmanter gjerne antrekk til mange tusen kroner. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Foreldre punger ut 30 000 for konfirmasjonen

Konfirmantene gleder seg over store gavesummer. Overskygger pengefokuset konfirmasjonens budskap?

Å ha konfirmanter i hus er ingen billig affære, det får årets konfirmantforeldre smertelig erfare.

Årets konfirmantforeldre vil ha utlegg til konfirmasjonen på i gjennomsnitt rundt 30.000 kroner. I tillegg skal de bruke mellom 3.000 og 6.000 kroner på gaver til andre konfirmanter, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

331 konfirmantforeldre har blitt intervjuet, og det viser seg at det for disse foreldrene ser ut til å bli en dyr vår.

I tillegg til egen konfirmant har konfirmantforeldrene i gjennomsnitt seks andre konfirmanter de skal kjøpe gave til, og disse får i gjennomsnitt 1000 kroner hvis de er familie og 500 kroner hvis det er venner eller bekjente.

«Cash is king»

Penger er en snakkis blant konfirmantene i dagene etter konfirmasjonen. Ungdommene sammenligner summer og diskuterer hvordan den store summen med kontanter skal brukes.

En av de største utgiftspostene for konfirmantforeldrene viser seg å være gaven til sin egen konfirmant. Foreldrene planlegger å bruke i gjennomsnitt 9.523 kroner på gave til konfirmanten, og de aller fleste skal gi denne gaven i penger. Det er nemlig dét som står øverst på konfirmantenes ønskeliste.

Hele 90 prosent setter penger først. Nedover listen følger PC, smykker, mobil og kamerautstyr.

Les også: 1 av 2 kvinner lyver om penger i forholdet

Gjenspeiler samfunnet

Ole Kristian Bonden er sokneprest i Elverum. Han synes summen han får oppgitt høres mye ut. Likevel er han ikke overrasket.

– Dette gjenspeiler samfunnet vårt. Et samfunn hvor vi har mye penger og et høyt forbruk, sier soknepresten.

Det traumatiske konfirmasjonsbildet

Gaver og glede

Pengefokuset til tross, han er ikke redd for at dette skal ta fokuset bort fra det konfirmasjonen egentlig handler om. Som konfirmantlærer følger han ungdommene gjennom et helt år, og erfarer ikke at pengefokuset tar stor plass. Men når dagen nærmer seg stiger forventningene.

– Det er som med jula. Spør barn hva de gleder seg til? De aller fleste vil svare «gavene». Konfirmantene vil kanskje si det samme. Men både jula og konfirmasjonen inneholder mange andre verdier som ikke er så lett å sette ord på, som tilhørighet, felleskap, nysgjerrighet og tradisjon, sier Bonden.

Han synes det er uheldig for dem som opplever pengefokuset som et press.

– I kirka har vi ikke fokus på penger. På konfirmasjonsdagen er alle konfirmanter kledt i hvit kappe, og ser like ut.

Kostbare konfirmasjonsantrekk

Men under den hvite kappen er konfirmantene langt fra like. I gjennomsnitt bruker foreldrene til konfirmanten rundt 9 000 kroner antrekket. Jentene som er dyrest med et gjennomsnittlig klesbudsjett på 14 000. Guttas konfirmasjonsantrekk lander på rundt 3000 kroner.

Silje Pedersen, moteredaktør i KK, forteller at mange av dagens konfirmanter har to antrekk til konfirmasjonsdagen

– Mange jenter har bunad på seg under middagen, før de skifter til kjole senere på kvelden, forteller Pedersen, som anbefaler konfirmantene til å velge et enkelt, klassisk antrekk.

Slik dekker du festbordet

QUOTE: Til foreldre: Hvor mye planlegger du å bruke på årets konfirmasjon?

Sparetips til konfirmantforeldre

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, ber konfirmantforeldrene lage et anslag på hvor mye de vil og kan bruke.

– Mange vil bruke mye mer penger enn dette, mens andre synes dette høres mye ut. Det viktigste er at du ikke bruker mer enn du har råd til. Det er det ikke verdt, og det er heller ikke nødvendig, sier Sanndmæl.

Forbrukerøkonomens råd til konfirmantforeldre med stram økonomi:

  • Har du altfor liten plass hjemme, sjekk om du kan bruke huset eller leiligheten til noen i familien eller venner – eller om du kan få leie lokale til en rimelig penge i et klubbhus eller en barnehage.
  • Kjøp inn mat og drikke på tilbud god tid i forveien, og lag noe godt og enkelt. Mat behøver ikke koste skjorta, og med litt planlegging klarer du fint å ordne det selv.
  • Snakk med konfirmanten om hva du skal prioritere; konfirmasjonsklær, gaven eller et fint selskap? Det går fint an å låne klær eller bunad og nøye seg med et enkelt kakeselskap.
  • En personlig gave kan bety mer enn penger. Hva med å gi videre et smykke du selv fikk til din konfirmasjon, eller bunadssølv. Å gi bort et maleri er også personlig samtidig som det kan være en god investering.
  • Hvis du også skal gi konfirmasjonsgave til andre, tenkt ikke på hva andre gir. Gi det du har lyst til å gi og ikke mer enn du har råd til. Det er det ingen som forventer.

Les også: Det er ikke for sent å få seg sommerjobb