NEKTET SPØRSMÅL: Anders Behring Breivik ba om å få stille spørsmål til vitnet Tonje Brenna etter hennes forklaring. Det fikk han ikke lov til. Forsvarer Geir Lippestad følger med på sin klient. (Foto: NTB SCANPIX/Reuters)
NEKTET SPØRSMÅL: Anders Behring Breivik ba om å få stille spørsmål til vitnet Tonje Brenna etter hennes forklaring. Det fikk han ikke lov til. Forsvarer Geir Lippestad følger med på sin klient. (Foto: NTB SCANPIX/Reuters)

Antyder tillitskrise mellom Breivik og Lippestad

Breivik ville stille spørsmål om AUFs ideologi til generalsekretær Tonje Brenna, men ble nektet av dommer Arntzen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en dramatisk avslutning på vitneforklaringen til AUFs generalsekretær Tonje Brenna i Oslo tingrett. Etter at hun var ferdig med sin forklaring, og runden med spørsmål fra de ulike advokatene, ba Anders Behring Breivik om å få kommentere vitnet.

– Det er en kommentar til rettens administrator. Er det slik at jeg ikke har lov til å stille direkte spørsmål til noen av vitnene, og at dette må stilles gjennom min advokat? Og at jeg heller ikke har mulighet til å stille spørsmål til vitner om jeg frasier meg mitt forsvar? spurte Breivik.

Ville spørre om ideologi

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen svarte at Breivik ikke har anledning til å stille spørsmål til vitnet.

– Det er det dine forsvarere som skal gjøre, sa Arntzen.

– Jeg har blitt informert om at uansett under hvilke omstendigheter kan jeg ikke stille spørsmål til vitnet. Jeg ønsket å stille noen spørsmål til Brenna angående AUFs ideologiske program. Det er blitt umuliggjort på grunn av politisk korrekthet. Jeg ønsker å stille noen spørsmål jeg ikke får stilt. Jeg vil bare informere retten om det, fortsatte Breivik.

Dommer Arntzen gjentok at det er forsvarerne som stille spørsmålene, og at de har kalt inn egne vitner som skal redegjøre for Arbeiderpartiets ideologi.

Gnisninger med Lippestad

Breivik virket tydelig misfornøyd med å bli avvist av dommeren, og kikket også bort på sine forsvarere etter avgjørelsen. Under deres spørsmålsrunde til Brenna, var det ingen spørsmål som handlet om AUFs ideologi.

TV 2 har snakket med flere av advokatene i sal 250 i tingretten i pausen som fulgte, og disse antydet en mulig tillitskrise mellom Breivik og Lippestad.

Kjetil Stormark er TV 2s ekspertkommentator under 22. juli-rettssaken, og han sier til TV 2 Nyhetskanalen at Breivik med denne forespørselen viser liten forståelse for hvordan det norske rettssystemet er bygget opp.

Avviser dramatikk

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra avviser at det ligger noe dramatikk bak Anders Behring Breiviks antydninger om å frasi seg forsvaret for å få lov til å stille spørsmål til aktoratets vitner.

Bæra sier at Breivik bare hadde et behov for å få avklart dette spørsmålet med administratoren og avviser at det er noen tillitskrise.

– Jeg tror det var mer en ytring enn så veldig mye mer. Forholdet er slik det har vært hele tiden, og han gir uttrykk for at han er fornøyd med oss, sier hun.

(TV 2 / NTB)