terror-brenna5 - Forsvarerne spurte om adgangskontroll på Utøya

Breiviks forsvarere stilte generalsekretær Tonje Brenna flere spørsmål om adgang og sikkerhetsrutiner på Utøya, blant annet om hvorvidt han ville ha kommet over uten uniform.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brenna forklarte om rutinene. Påmeldte ble sjekket mot navnelister og fikk gjennomsøkt bagasjen sin før de fikk komme om bord på båten til Utøya.

– Hva skjer hvis uvedkommende prøver å komme seg over? Dersom tiltalte ikke hadde hatt politiuniform, tror du han hadde kommet over, spurte forsvarer Vibeke Hein Bæra.

– Det med uvedkommende har ikke vært en problemstilling til nå. Jeg tror det hadde vært betydelig vanskeligere for ham uten uniform. Det hadde nok ikke kommet en egen båt til ham. Men jeg kan ikke si noe sikkert om hvorvidt han ville kommet over, svarte Tonje Brenna.

Hun bekreftet for øvrig at hun selv som leirleder ikke ble varslet om at en politimann ville komme over 22. juli.

Bæra ville også vite hvor lett det var å finne fram til nedkjørselen til Utøya. Brenna påpekte at den korte veistubben ned til ferjeleiet er minimalt markert og at hun selv flere ganger har tatt feil av stedet.

Forsvarer Geir Lippestad roste før sine spørsmål Brenna for å ha vist en bemerkelsesverdig ro og handlekraft som «sikkert var med på å redde mange mennesker».