dk-personlig-helse - Danskene røyker mindre, men blir tykkere

Danskene er blitt flinkere til å stumpe røyken, men slåss fortsatt hardt for å holde vekta under kontroll. Alt i alt er bevisstheten rundt personlig helse økende i Danmark, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 15.000 personer har deltatt i undersøkelsen som Statens Institut for Folkehelse (SIF) la fram onsdag. Den viser at hele 85 prosent av danskene ser på sin egen helse som «fremragende, veldig god eller god».

Jo høyere utdannelse deltakerne har, jo større var sjansen for at de følte seg friske.

– De høyt utdannede har større ressurser og flere muligheter, de har bedre forhold på jobben og de er raskere til å ta til seg informasjon, sier SIFs forskningssjef Knud Juel.

Rundt 20 prosent av danskene røyker daglig, vel halvparten av disse betegner seg selv som storrøykere og 10 prosent drikker mer alkohol enn myndighetene tilrår. Overvekt er et enda større problem, går det fram av den nye undersøkelsen.

I 2010 var nesten halvparten av danskene – 46,7 prosent – moderat eller svært overvektige, og tallet fortsetter å øke. Tre firedeler av alle deltakerne i undersøkelsen hadde oppsøkt lege i løpet av det siste året, og nesten en firedel hadde forsøkt såkalt alternativ behandling. (©NTB)