NED I VEKT: Eldre menn med lite testosterom kan få redusert livvidde og blodtrykk med testosteron tilskudd, viser ny studie. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/colourbox.com)
NED I VEKT: Eldre menn med lite testosterom kan få redusert livvidde og blodtrykk med testosteron tilskudd, viser ny studie. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/colourbox.com)

Menn kan slankes med testosteron

Gikk ned 16 kilo i gjennomsnitt i ny studie.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

Voksne menn kan gå ned i vekt med testosterontilskudd. Nyheten ble presentert på fedmekonferansen European Congress on Obesity i Lyon i Frankrike denne uken, melder BBC.

I studien ble 115 menn med lavt testosteronnivå gitt tilskudd som kan sammenlignes med hormonterapi for kvinner. Mennene mistet i gjennomsnitt 16 kilo over fem år i takt med at testosteronnivået deres vendte tilbake til det normale.

LES OGSÅ: BMI-kalkulator: Sjekk om vekten er passe

Mennene i studien var mellom 38 og 83 år gamle. De ble injisert med hormonet hver 12. uke. Forskningen ble betalt av Bayer Pharma, en produsent av testosteronbehandling. Forskerne fant ingen økt risiko for prostatakreft, en sideeffekt funnet i andre studier.

FEDME: Overvekt og inaktivitet er hovedårsakene til at så mange utvikler diabetes type 2.
FEDME: Overvekt og inaktivitet er hovedårsakene til at så mange utvikler diabetes type 2.

LES OGSÅ: – Overvekt kan skyldes mors hormoner

Møter skepsis
Eksperter er skeptiske til undersøkelsen.

– Forestillingen om at dette er en rask løsning for overvektige eldre menn er, som alltid, forenklet. Det er langt tryggere og mer fornuftig å redusere matinntaket enn å heve testosteronnivået, sier professor Richard Sharpe fra Centre for Reproductive Health ved Universitetet i Edinburgh.

LES OGSÅ: – Nøtter kan fjerne magefett

Ifølge forskerne bak studien vil tilskudd av testosteron også kunne redusere livvidde og blodtrykk. Hovedforfatteren bak studien, Farid Saad, forteller at de oppdaget den slankende effekten ved en tilfeldighet.

– Disse mennene ble gitt testosteron for hormonmangel da de hadde en rekke problemer som impotens, tretthet og mangel på energi. Da vi analyserte dataene fant vi at de hvert år, i fem år, hadde gått ned i vekt. Det kan være at mer testosteron økte energinivået og ga adferdsendring som gjorde dem mer fysisk aktive, sier Saad.

Ikke overbevist
Professor Ashley Grossman ved Universitetet i Oxford, mener studien er interessant, men ikke overbevisende.

– Vi kan ikke si sikkert om dette er effekten av testosteronet eller deltakelsen i undersøkelsen.

Grossman mener at det beste ville vært å sammenligne testosteroninjeksjonene mot placebo i en kontrollert studie.

LES OGSÅ: Slik unngår du kjøleskapsfellen

Ond sirkel
Mange studier viser at fedme, og spesielt bukfett, er assosiert med redusert testosteronnivå hos menn.

Med aldring kan testosteronnivået falle langsomt, noe som kan gjøre menn mer disponert for bukfett. Ifølge BBC kan dette igjen føre til ytterlig senking av testosteronnivå.

LES OGSÅ: Derfor vil sykelig overvektige slanke seg

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!