UENDRET RENTE: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad holder renten stabil på 1,5 prosent. Bildet er fra et tidligere rentemøte. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
UENDRET RENTE: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad holder renten stabil på 1,5 prosent. Bildet er fra et tidligere rentemøte. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Ingen endring i styringsrenta

Ekspertene fikk rett i at Norges Bank ville holde løftet sitt om ikke å røre rentenivået med det første. Norges Bank kommer trolig ikke til å endre renten før sommeren 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styringsrenta til Norges Bank kommer fortsatt til ligge på 1,5 prosent også etter rentemøtet torsdag, opplyser visesentralbanksjef Jan Fredrik Qvigstad på rentemøtet onsdag.

Stabil økonomi

– Det er tegn til at aktiviteten i norsk økonomi er litt høyere enn ventet, men uroen i de internasjonale finansmarkedene har igjen tatt seg opp, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Økonomer hadde på forhånd forventet at styringsrenta forble uendret etter signalene fra sentralbanksjef Øystein Olsen da han nedjusterte rentebanen i mars.

Da ble det signalisert at renta kommer til å bli liggende stabilt lavt til rundt midten av 2013.

Situasjonen i norsk økonomi er omtrent som den var for to måneder siden – den er solid sammenlignet med europeiske land, men inflasjon er for lav og krona for sterk.

Økte boligpriser

– Vi har sett noen styrkede forbrukstall siden forrige rentemøte og krona er litt svakere, men bildet ellers i verden har ikke endret seg. Kanskje sentralbanken nå ser for seg en noe tidligere renteøkning, men det er ingenting som tilsier at den vil gjøre det allerede nå, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Når så mange land manipulerer sine valutakurser, gjør de det veldig utfordrende for Norges Bank å komme med signaler om at rentene skal opp på grunn av en sterk norsk økonomi og kraftig økning i boligprisene, sier han.

– Upopulære tiltak

Han mener sentralbanksjefen kan be regjeringen om å bidra til bremse veksten i blant annet boligprisene.

For eksempel ved å gjøre det mindre gunstig, skattemessig, å ta lån for å kjøpe bolig. Eller man kan holde igjen i lønnsoppgjøret i offentlig sektor - og dempe pengebruken i revidert statsbudsjett.

– Dette er nok veldig upopulære tiltak, så jeg anser det som lite sannsynlig at regjeringen vil etterkomme et slikt ønske fra Olsen, sier han.

Lav rente lenge

- I vår pengepolitiske rapport i mars anslo vi at styringsrenten ville bli holdt på dagens nivå det nærmeste året. En samlet vurdering av ny informasjon siden da endrer ikke vesentlig ved dette bildet, sier Qvigstad.

Styringsrentene er nær null i mange land, og den forventede oppgangen i rentene ute er skjøvet ytterligere ut i tid. Svake vekstutsikter i Europa og en sterk krone bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten blant norske bedrifter som møter internasjonal konkurranse.

(TV 2/NTB)