Sir Alex Ferguson (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
Sir Alex Ferguson (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

Så liten er sjansen for at United vinner serien

Alt håp er ikke ute, verken for Manchester United, Bolton - eller Stabæk. Nå kan du slutte å synse, her er verktøyet som gir deg den matematiske sannsynlighet for de ulike utfallene i Premier League og Tippeligaen.

Norges største fotballdatabase skal bli enda bedre. Siden lanseringen av Alt om fotball for rundt tre år siden, har nettstedet vokst til en svært omfattende tjeneste med resultater, tabeller, fakta og statistikk for over 115 klubbturneringer i 53 land - i tillegg til over 20 internasjonale turneringer og mesterskap. Nå er vi klare til å ta det neste steget.

Sannsynlighet
Sammen med Nils Rudi, bror til tidligere toppspiller Petter Rudi og professor i kvantitative metoder ved INSEAD i Frankrike, sitt selskap analy7ics AS lanserer vi i disse dager betaversjonen av Alt om fotball+. Her tar vi utgangspunkt i data fra Alt om fotball, og presenterer ulike visualiseringer av disse. Videre beregner vi sannsynlighet for utfall i enkeltkamper og ligaer. Vi lar dessuten brukerne manipulere dataene og gjør tilgangen til disse fleksibel.

En del av grafene/tjenestene i AOF+ er allerede integrert i dagens Alt om fotball, men hvis du ønsker å gjøre et dypdykk i statistikken og utforske verktøyet selv, må du sjekke den nye nettside her: Alt om fotball+. I neste fase kommer vi til å integrere alt i det som i dag har arbeidstittelen Alt om fotball 2.0.

Les også: Telegraph-reporter til TV 2: – United har for mange problemer til å stoppe City

AOF+ inneholder foreløpig statistikk for Tippeligaen, Premier League, Serie A og Primera Division. Vi planlegger også data for sommerens EM-sluttspill. Du kan gjøre beregninger og analyser på lag-, kamp- og liganivå. Du kan selv velge sesonger, hvilket tidsintervall eller hvilke runder du ønsker å studere.

Nils og Petter Rudi gir i bloggen sin en grundig introduksjon til vår nye tjenesten

Hvis og men
Så tilbake til påstanden øverst i artikkelen. Ifølge våre analyser er sjansen for at Manchester United skal bli seriemester 9,8 prosent før siste serierunde. Det har vi funnet ut ved å "spille" (simulere) Uniteds kamp mot Sunderland og Citys møte med QPR 10.000 ganger.

Beregningene tar hensyn til tidligere resultater, måldifferanse, lagenes styrkeforhold og fordel av hjemmebane, i tillegg til oddsen for de ulike kamputfallene fra en rekke ulike bookingselskaper. Om vi manipulerer data og tenker at Newcastle hadde holdt nullen mot Manchester City sist, ville sannsynligheten for ligagull til de lyseblå vært nede i 36,3 prosent.

Les også: Tre nye år med Premier League på TV 2

I motsatt ende av tabellen er det 100 prosent sikkert at Wolverhampton og Blackburn må ta farvel med det gode selskap. Bolton gis 18,9 prosent sjanse for å klatre bort fra den siste nedrykksplassen. Midt på tabellen er det 22,1 prosent sannsynlig at Liverpool klatrer forbi byrival Everton og dermed redder litt av æren etter en tung sesong.

Rosenborg gullfavoritt
Mens det i England bare gjenstår én runde, og ikke mye er overlatt til sannsynlighetsberegning, så er det selvsagt langt mer åpent i Tippeligaen. Sannsynligheten for at serieleder Strømsgodset holder unna resten av sesongen er beskjedne 8,6 prosent, mens Rosenborg på andreplass fortsatt er favoritt til å stå igjen med gullet. Sannsynligheten for trøndersk jubel er 37,6 prosent, mens Tromsø og Molde følger på de to neste plassene, med henholdsvis 19,9 og 18,1 prosents sannsynlighet for gulljubel.

I motsatt ende er sjansen for at Brann havner blant de tre siste 19,4 prosent, mens Stabæk levnes liten sjanse til å overleve. Våre beregninger viser at det er 68,1 prosent sannsynlighet for at bæringene rykker direkte ned.

Har du spørsmål eller kommentarer til tjenesten, eller innspill og ideer til fremtidig funksjonalitet, kan du sende en mail til sport-produkt@tv2.no.