Mest mulig plass   eller litt mer vekt på komfort og kjøreegenskaper? Det er et av spørsmålene her. VW Multivan til venstre, Ford Galaxy til høyre.
Mest mulig plass eller litt mer vekt på komfort og kjøreegenskaper? Det er et av spørsmålene her. VW Multivan til venstre, Ford Galaxy til høyre.

Trenger mye plass – hva velger vi da?

Snart kommer det tvillinger og da blir det ny bil!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny vi har to unger og venter to til i august, dvs. straks en familie på fire! : ) Da blir 3-serien vi har i dag for liten. Må ha plass til alle og bagasje også og redd det blir "buss" da.

Har sett på biler som Caravelle og HiAce men også Ford Galaxy, siste utgaven. Kan bruke maks 250.000 kroner. Hva råder du oss til og hva er viktig for at en slik bil skal kunne fungere bra for en stor familie? Takker for svar, hilsen Eirik.

Benny svarer:

Hei der! Dette spørsmålet tror jeg sannelig at jeg skal sende videre til Broom-redaktøren Knut Skogstad. Han er småbarnsfar, kjører flerbruksbil selv og har helt sikkert skaffet seg mange erfaringer på området: Over til Knut:

Hei Eirik! Familieforøkelse har en tendens til å påvirke bilvalget også, ja. I min garasje har det endret seg fra toseters cabriolet til sjuseters flerbruksbil i løpet av de siste årene.

Det er én ting som er klart viktigst for at en bil skal fungere for en stor familie: MYE plass. Selv har jeg "bare" to små, men etter at vi kjøpte tvillingvogn, skjønte jeg kjapt at vanlig stasjonsvogn ville bli for trangt. To barnevogner inn samtidig stiller også store krav til bilstørrelsen. Bredde er særlig kritisk – og her varierer det mye!

Noen flerbruksbiler har bare 2 1/2 baksete, dvs. midtsetet er så smalt at det nesten ikke kan brukes. Det er veldig upraktisk. I mange tilfeller er det gull verdt å kunne sitte mellom ungene bak – og da i et skikkelig sete.

Del med Facebook-vennene dine

I ditt tilfelle må du nok kompromisse uansett, i og med at du må ha seks sitteplasser. Da blir bagasjeplassen begrenset, du må nok også vurdere skiboks/takstativ i tillegg.

Biler som VWCaravelle/Multivan og Toyota HiAce gir deg veldig mye plass, men det har sin pris i form av komfort og kjøreglede. Men er du villig til å ofre det, kan dette være en god løsning, i alle fall i noen år. Av disse to ville jeg nok ha foretrukket Caravelle, HiAce er og blir en primitiv konstruksjon.

Av flerbruksbiler er siste generasjon Galaxy et veldig godt kjøp til denne prisen. Du får en helt grei bil til 250.000 kroner nå. Her må du putte en av ungene helt bakerst, men kan la ett av de to bakerste setene være nedfelt i gulvet. Skal du ha særlig med bagasje her, må du imidlertid sikre godt, slik at det ikke kan skade passasjeren ved siden av.

Toyota Previa er også et alternativ, den er eldre, men har fortsatt mange gode kvaliteter. Nye VW Sharan er en veldig bra bil, men den blir altfor dyr – første generasjon ville jeg styrt unna.

Som du skjønner: Dette er ikke helt enkelt, men trøsten får være at det går over etter hvert. Det er når ungene er minst at plassbehovet er aller størst. Så blir det mer og morsommere ting å velge mellom etter hvert!

Lykke til med både familieforøkelse og bilvalg!

Ford Galaxy er en av de største familiebilene på markedet, etter seks år er det helt uklart når den blir erstattet.
Ford Galaxy er en av de største familiebilene på markedet, etter seks år er det helt uklart når den blir erstattet.

Les vår test av Galaxy - klikk her:

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Er dette den perfekte 4x4-flerbrukeren til 200.000 kroner?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: