terror-ons-obd4 - Gjemte seg ved Skolestua

Da Anders Behring Breivik trodde han gikk i feil retning, skrådde han over mot Skolestua. Der så han Gizem Dogan (17) og Johannes Buø (14).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– At Johannes, som hadde reist verden rundt på egen hånd, ikke skulle komme levende hjem fra en sommerleir i Tyrifjorden, virker fullstendig meningsløst for de han etterlater seg, sa bistandsadvokat Nadia Hall da hun leste opp familiens minneord om Johannes Buø.

Den 14 år gamle gutten var aktiv i Svalbard AUF og hadde reist mye utenlands med en fredsorganisasjon han var medlem i.

Anders Behring Breivik beskrev i sin forklaring hvordan han etter å ha gått Kjærlighetsstien var i villrede om hvor han var på Utøya, og at han derfor spontant skrådde over i retning Skolestua og Hovedhuset.

På veien så han Buø og Gizem Dogan. Begge fikk dødelige skuddskader i hodet og mistet trolig livet umiddelbart. De ble funnet langs stien ned til sørspissen av øya, der Breivik senere skulle ta livet av enda flere ungdommer.

– Familien til Gizem synes det er vanskelig å beskrive henne fyllestgjørende med bare noen få ord. Derfor har de bedt om at det leses opp én setning, som Gizem selv hadde oppført på sin Facebook-profil. Den beskriver godt hvem hun var, sa familiens bistandsadvokat Morten Engesbak: «Jeg er så glad i Norge og stolt av å være muslim med norsk statsborgerskap».