hellas-krisehjelp-eu-F - Harde ord fra Hellas til Brussel

Mannen som kan bli ny statsminister i Hellas taler Brussel midt imot. Aleksis Tsipras fra det venstreradikale partiet Syriza vil ikke godta pålegg fra EU om økonomisk innstramning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tsipras har skrevet et brev der han gjør det klart at Hellas ikke lenger kan føle seg bundet av betingelsene som er knyttet til den økonomiske krisehjelpen landet har fått. Velgerne har sagt nei, skriver Tsipras med henvisning til helgens valg på ny gresk nasjonalforsamling.

Brevet er adressert til EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso, EU-president Herman Van Rompuy og den europeiske sentralbanken ECBs sjef Mario Draghi. Det ville bli sendt til Brussel i løpet av onsdagen, sa en talsmann for Syriza.

Frankrikes avtroppende utenriksminister Alain Juppé betegner situasjonen i Hellas som «svært urovekkende».

– Valget ga svært sterk tilbakegang for de to partiene som hittil har hatt makten, og framgang for ytterfløyene, påpekte Juppé onsdag.

Han sa seg svært bekymret for at avtaler om krisehjelp og innstramming som ble til etter møysommelige forhandlinger, nå trekkes i tvil. Dette kan skape uro som kan bli vanskelig å kontrollere, framholdt den franske utenriksministeren. (©NTB)