terror-lex-breivik - «Lex Breivik» møter motbør i høringsrunden

Forslaget om å endre lov om psykisk helsevern i kjølvannet av 22. juli-terroren, møter kraftig motbør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lovforslaget har vært ute på høring, og tunge instanser som Advokatforeningen og Psykologforeningen er svært skeptisk til å endre lov om psykisk helsevern, slik Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått, skriver Adresseavisen.

Lovforslaget, som er blitt omtalt som «Lex Breivik», vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av mai. Målet er å få loven vedtatt før dommen mot Breivik faller.

Departementet har lenge ønsket en lovendring for å bedre sikkerheten i institusjoner som huser særdeles farlige pasienter. Etter 22. juli ble dette arbeidet fremskyndet. Telefonavlytting, kroppsvisitering av pasienter og besøkende, kontroll med metalldetektorer og økt sikkerhet mot rømming, gisseltaking og angrep utenfra er stikkord for endringene departementet ser for seg.

Forslaget innebærer også at det skal opprettes en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå innenfor en av de regionale sikkerhetsavdelingene i Norge.

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) vil ikke si om det endelige forslaget til lovendring vil bli endret etter at høringsrunden nå er over.

– Vi skal drøfte disse høringsuttalelsene når vi legger fram saken for Stortinget. Jeg registrerer at en rekke tunge høringsinstanser har uttalt seg positivt, mens noen andre har vært kritiske, sier han til Adresseavisen. (©NTB)