PROBLEM: Mobiltelefoner, CD er og annet tar vekk oppmerksomheten frå kjøringen. Nå vil Statens vegvesen gjøre noe med trafikksikkerheten.  (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
PROBLEM: Mobiltelefoner, CD er og annet tar vekk oppmerksomheten frå kjøringen. Nå vil Statens vegvesen gjøre noe med trafikksikkerheten. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Går til kamp mot mobiltelefoner og GPS-er i bilen din

Bildene av nesten-ulykken på E8 søndag har skremt mange, og nå varsler Statens vegvesen et oppgjør med såkalte oppmerksomhetstyver i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobiltelefoner, musikkanlegg og navigasjonsutstyr er nemlig årsak til en stadig større andel ulykker på norske veier.

Bildene fra nestenulykken på innfartsveien til Tromsø søndag forteller hvor fort det skjer.

25 drept på 12 år

Familien Lockertsen slapp med skrekken, men hadde sjåføren på bilen som kom imot ikke korrigert kursen så hadde de mest sannsynlig vært drept alle sammen.

LES MER OG SE VIDEO: Tromsø-familie tidels sekund fra frontkollisjon

På 12 år er har 25 personer mistet livet i trafikkulykker på den syv mil lange strekningen mellom Tromsø og Nordkjosbotn.

AKSJONERER: Rigmor Thorsteinsen, avdelingsleder i Statens vegvesen, vil at folk skal ta fokus vekk fra mobiltelefoner og CD-er og heller bruke øynene på veien.  (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
AKSJONERER: Rigmor Thorsteinsen, avdelingsleder i Statens vegvesen, vil at folk skal ta fokus vekk fra mobiltelefoner og CD-er og heller bruke øynene på veien. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Krav om sikringstiltak er tatt på alvor og blant det som er alt er iverksatt er fresing av riller på asfalten.

– Vi merker jo selv når man kjører over den midtlinjen at man får et varsku, Rigmor Thorsteinsen, avdelingsleder i Statens vegvesen.

I sommer skal det monteres drøye ni kilometer med midtdelere på E 8.

LES OGSÅ: – Åtte av ti dødsulykker kan unngås med midtdeler

Det tar Statens vegvesen seg av. Ditt og mitt ansvar ligger i å holde oss våken og oppmerksom i trafikken.

– Midtdeler er løsningen

Oppmerksomhetstyver må ta skylden for en stadig større andel av ulykkene på norske veier.

– En ting er mobiltelefoner. En annen ting er CD og musikkanlegg, men etter hvert får vi også både internett og GPS og mange ting som vi ser tar oppmerksomheten bort fra bilkjøringen, sier Thorsteinsen.

LES OGSÅ: Politimester støtter krav om midtdelere

Mona Lockertsen og ektemannen Øyvind mener begge at midtdelere er løsningen for å forhindre møteulykker. De viser til egne opplevelser og erfaringer fra mange ferieturer i Sverige.

– Jeg kan ikke forestille meg at det kan skje en sånn hendelse der nede. Uansett om en bil kommer over i midtdeleren, og kommer borti den vil han få bremset farten sin betraktelig hvis det skulle skje et sammenstøt.

– Så det er løsningen?

– Det er løsningen.

FORSTYRRER: På tolv år har 25 mennesker mistet livet langs E 8. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
FORSTYRRER: På tolv år har 25 mennesker mistet livet langs E 8. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)