Blomster
Blomster

Hvilken jord er best til blomster?

Dette bør du vite før du planter i hagen.

Det er tid for å plante i krukker, kasser og bed, og hagesentrene flommer over av jord i alle varianter.

Hva skal jeg velge, tenker du kanskje, og er «billigjorda» god nok? Vi har bedt seniorforsker Trond Knapp Haraldsen ved Bioforsk Jord og miljø om råd.

Se også: Dette er den samme hagen – før og etter

Slik blir billig plantejord bra

– Den billige plantejorda kan bli bra, men plantene må gjødsles jevnlig. Plantejorda fra for eksempel Hageland, Europris og Plantasjen er kun tilsatt mineralgjødsel. Denne gjødselen brukes raskt opp, det kan ta bare en måned. Derfor bør du ha i litt flytende gjødsel når du vanner plantene dine, minst en gang i uka, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

Hele hemmeligheten med jorda som kalles «plantejord» er å blande den med kugjødselkompost. Du trenger én sekk kugjødselkompost til tre sekker plantejord.

– Da har jorda næring som frigjøres utover i vekstsesongen. Plantejord blanda med kugjødselkompost blir noe ala en blomsterjord. Det kan bli veldig bra, og er noe jeg har god erfaring med selv, sier Haraldsen.

Saken fortsetter under bildet.

blomsterjord2 (Foto: Heidi Hegvik)
blomsterjord2 (Foto: Heidi Hegvik)

Han finner ingen nevneverdig forskjell mellom plantejordsekkene fra Europris, Plantasjen og Hageland. De inneholder stort sett det samme, og har noenlunde lik struktur. Dermed spiller det liten rolle hvilken billig plantejord du velger.

Se også: Test av blomster

Hvilken blomsterjord er best?

Hvis du ikke har lyst til å bruke tid på å blande ut billig plantejord, ikke husker å gjødsle og har ei litt tjukkere lommebok, kan du investere i den dyrere blomsterjorda. Den er vanligvis tilsatt kompostert kugjødsel fra før.

– Det som kalles blomsterjord er vanligvis tilsatt husdyrgjødsel eller en kompost som frigjør næringsstoffer over tid, mens plantejordtypene har lite annet enn torv, sand og mineralgjødsel som raskt blir brukt opp av plantene. Blomsterjorda er av bedre kvalitet enn plantejorda, det er det ingen tvil om, og det er vel derfor den er dyrere også, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

Hvilken blomsterjord bør du velge? Vi ba Haraldsen sammenligne den aller dyreste blomsterjorda fra Simontorp med Hagelands blomsterjord. Han liker Hagelands best fordi den er mer porøs.

– Forskjellen på dem er at blomsterjorda fra Hageland har mye mer synlig struktur og er mer porøs enn den fra Simontorp. Det vil gi jevnere rotutvikling i en potte, noe som er en fordel. Forskjellen er torvkvaliteten. Hagelands blomsterjord har mindre omdanna torv enn den fra Simontorp. Et tips er å se bak på pakken etter torv som har omdanningsgrad mellom to og fire. Det er bra, sier Haraldsen.

Les også: Her får du tak i rosebukett for under 30 kr

Jord for den bedagelige

Det finnes også en mellomting – nemlig plantejord som er tilsatt naturgjødsel. Dette har plantejorda fra Felleskjøpet og Bogrønt.

– Dette er plantejord som har et vidt bruksområde. Med denne typen jord kan man få brukbare planter uten å gjødsle veldig mye, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

En jordtest Bioforsk har gjort tidligere viste at Bogrønts plantejord gav fine planter uten gjødsel, men heller ikke mye ekstra når det ble tilsatt gjødsel ved vanning ukentlig.

– Denne jorda er for dem som ønsker å få til brukbare og fine planter uten å legge sjela si i hagearbeidet, sier Haraldsen.

Når han sammenligner plantejorda fra Felleskjøpet med den fra Bogrønt faller sistnevnte sin best i smak hos Haraldsen.

– I hånda virker Felleskjøpet sin mye mer klinete. Det virker som det er mer omdanna torv i Felleskjøpet sin. Av disse to ville jeg valgt Bogrønts plantejord, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

Saken fortsetter under bildet.

blomsterjord1 (Foto: Heidi Hegvik)
blomsterjord1 (Foto: Heidi Hegvik)

Felleskjøpets storsatsning funker

Felleskjøpet har et nytt konsept i år som de kaller Bare jord. Denne jorda skal tilsettes en pose gjødsel som passer til det du skal plante i jorda.

– Dette er ganske interessant, for her kan du egentlig lage hvilken som helst jordblanding avhengig av hva slags gjødsel du tilsetter. Dette tror jeg kan bli veldig bra, sier Haraldsen.

Felleskjøpets Bare jord inneholder mye av den torva som gjør at jorda blir porøs.

– Dette blir ganske likt en blomsterjord når man har tilsatt gjødselposen som hører til. Sammenliknet med blomsterjorda fra Hageland og Simontorp tror jeg de fysiske egenskapene til Bare jord er best, fordi den er mest porøs, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

Les også: Klag på dårlige blomster!

– Bruk hagejord til jordforbedring

Trond Knapp Haraldsen mener du bør ta deg tid til å lese bak på pakken og gjøre det som faktisk står der. Står det jordforbedring bør du også bruke jorda til nettopp det, og ikke til å plante blomster i krukker.

– Jeg ville ikke brukt Plantasjens Hagejord i en blomsterkrukke, sier Haraldsen til TV 2 hjelper deg.

Hagejorda fra Plantasjen inneholder torv som er finpartikulær, og er derfor ikke like porøs som for eksempel blomsterjord eller plantejord blanda med kugjødselkompost.

– Bruk denne til jordforbedring i kjøkkenhagen eller blomsterbedet. Bland hagejorda inn i den gamle jorda di som ligger der slik at den smuldrer bedre, sier Haraldsen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter