CHILENSK MAT: Alejandro Fuentes lager empanadas, Chiles nasjonalrett, i Wenches kjøkken.  (Foto: God morgen Norge)
CHILENSK MAT: Alejandro Fuentes lager empanadas, Chiles nasjonalrett, i Wenches kjøkken. (Foto: God morgen Norge)

Perfekt helgekos fra Chile: Empanadas

Oppskriften fra Alejandro Fuentes mor skapte god stemning på TV-settet. Her er oppskriften.

– Det ser helt riktig ut, konkluderer Alejandro Fuentes.

Han overvåker God morgen Norge-kokk Wenche Andersen mens hun lager hans favorittmat, Empanadas.

Ifølge Alejandro Fuentes er empanadas chilenerens «pølse med brød». Bare litt sunnere, kanskje.

Gitar og matoppskrift

Sørlandsgutten, som opprinnelig er fra Chile, er aktuell med en ny singel. Til TV 2-studioet har han tatt med seg mer enn gitaren. Han har også tatt med seg sin mors oppskrift på empanadas.

– Alle gutta i bandet elsker empanadas. Mamma tar de ofte med backstage, og da forsvinner de på et minutt, forteller Alejandro.

Les også: Alejandro rører bestemor til tårer

Her er mamma Fuentes oppskrift på empanadas

Vanligvis er det Alejandros mor som lager empanadas til Gitarkameratene og resten av bandet. Her er det Wenche som serverer guttene.  (Foto: Amalie Knudsen)
Vanligvis er det Alejandros mor som lager empanadas til Gitarkameratene og resten av bandet. Her er det Wenche som serverer guttene. (Foto: Amalie Knudsen)

Deig:

10 dl hvetemel, ca.

100 g margarin eller smør

4 dl lunket vann

1 ts salt

Fyll:

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

3–4 løk

3 ss olje

1 ts salt

1 ts tørket oregano eller 2–3 ss frisk hakket oregano

Programleder Reidar Buskenes er alltid rask når Wences mat settes på bordet etter sending. Hans egne kokkekunster er derimot begrenset, innrømmer programlederen. (Foto: Amalie Knudsen )
Programleder Reidar Buskenes er alltid rask når Wences mat settes på bordet etter sending. Hans egne kokkekunster er derimot begrenset, innrømmer programlederen. (Foto: Amalie Knudsen )

¼ ts cumin

grovmalt pepper

1 ss paprika

3 hardkokte egg

Litt finhakket chili

Slik gjør du:

Fyll:

  • Finhakk løk og surr den blank i olje.
  • Tilsett i kjøttdeig/ karbonadedeig, røre stek den til en fast masse.
  • Tilsett alle krydderne og la blandingen surre i ca. 15 min og la den deretter stå til avkjøling.

Deig:

  • Smelt margarin eller smør i en gryte.
  • Ha mel, salt og margarin i en bolle og arbeid godt sammen. Tilsett mer mel om nødvendig til passe deig.
  • Del opp deigen i 12–14 deler og kjevle hver til en rund leiv 1- 2 cm tykkelse og 18 cm i diameter.
  • Legg på kjøttfyll på den ene halvdelen, legg over egg, oliven og ev. rosiner.
  • Brett deigen som en halvmåne, pensle kantene med litt vann, klem sammen med fingertuppene eller en gaffel.
  • Legg empanadasene på et stekebrett og pensle med egg.
  • Stekes midt i varm stekeovn, 225 grader i 20 – 25 min.
  • Avkjøl på rist.

Tips:

Bytt ut kjøttfyllet med fisk, skalldyr, kylling eller grønnsaker.

Empanadas egner seg godt til nedfrysing.

God morgen-Wenche og Reidar lager den tradisjonsrike retten fra Møre: – Nå blir det «baill»

Følg Wenche på Facebook for daglige mattips. Klikk her!