Biltrafikken slipper ut store mengder klimagasser. (Foto: Pa Photos)
Biltrafikken slipper ut store mengder klimagasser. (Foto: Pa Photos)

Nedgang i utslipp av klimagasser

Været får æren for at Norge reduserte utlippene av klimagasser i 2011.

Statistisk sentralbyrå og Klima og forurensningsdirektoratet publiserte tirsdag foreløpige tall over klimagassutslippene i fjor.

De viser en nedgang på 2,3 prosent.

Det ble i fjor sluppet ut 52,7 millioner tonn klimagasser innenlands. Det er 1,2 millioner tonn mindre enn i 2010. Bortsett fra i 2009, da utslippene gikk ned som følge av lav økonomisk aktivitet, har ikke utslippene vært så lave siden 1995. Utslippene i 2011 var likevel 5,8 prosent høyere enn i 1990, melder SSB.

Her kan du lese om klimagasser og drivhuseffekten

Været

Miljøbevegelsen er glad for at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned i fjor, men påpeker at årsaken var mild vinter og lave strømpriser – ikke politiske grep

– Nedgangen i utslippene fra oppvarming skyldes ikke politiske virkemidler, men lave strømpriser og varmere vær. Det betyr at utslippene lett kan stige igjen dersom det er kaldt og strømmen er dyr, sier Silje Lundberg som er leder i Natur og Ungdom.

– 2011 var et rekordår for nye oljefunn på norsk sokkel. Det vil gi en solid utslippsvekst de neste årene, med mindre man gjennomfører nye klimatiltak i oljeindustrien, sier politikkansvarlig Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero.

Les: 2011: Året det var så vått

Mest fra Mongstad

Oljeraffineriet på Mongstad nord for Bergen. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)
Oljeraffineriet på Mongstad nord for Bergen. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)
Oljeraffineriet på Mongstad står fortsatt for det største enkeltutslippet av CO2. I fjor var utslippet 1,7 millioner tonn CO2. Oseberg-feltet står for det nest største CO2-utslippet i Norge, med gassterminalen på Kårstø på tredje plass.

Sementprodusenten Norcem i Brevik er det eneste selskapet blant de ti største som er utenfor olje- og gassvirksomheten, viser statistikken. Det er få endringer i oversikten over hvilke bedrifter som har store utslipp av CO2.

– Vi forventer at klimaopposisjonen på Stortinget og regjeringen blir enige om et nytt klimaforlik som inneholder flere og sterkere tiltak for utslippskutt enn det klimameldingen legger opp til, sier Haltbrekken.

Les også: Dinosaur-promp endret klimaet

(©NTB)