Alexander Dale Oen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
 Alexander Dale Oen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
Robin Dale Oen (t.v.) og Alexander Dale Oen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Robin Dale Oen (t.v.) og Alexander Dale Oen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)
alexander dale oen
alexander dale oen

Broren Robin starter Alexander Dale Oens minnefond: – En drøm brødrene hadde sammen

Alexander Dale Oen og broren Robin hadde planer om å starte fondet «The Dale Oen Experience» før svømmeren så tragisk gikk bort.

Mye er blitt sagt og skrevet om Alexander Dale Oen etter at den ufattelige tragedien inntraff for en uke siden. Mye om verdensmesteren – mest om medmennesket Alexander.

Minnefondet som nå opprettes er ikke bare i idrettsheltens ånd. Det er Alexander Dale Oens egne tanker, ideer og ønsker. Det er Dale Oens kampsak som broren nå vil kjempe videre for å realisere. Forhåpentligvis sammen med mange, mange andre.

Les også: «Eg skal byrje å leve no, Alexander, for ein må verdsette tida ein får»

I Alexander Dale Oens gripende dødsannonse, som tirsdag sto på trykk i Bergens Tidende, oppfordrer familien til heller å støtte minnefondet enn å sende andre former for kondolanser.

Sammen med Robin Dale Oen planla Alexander å starte The Dale Oen Experience - et fond som skal gi barn og ungdom opplevelser for livet. Ønsket var å inspirerer barna til å strekke seg, finne sin kapasitet og se sin egen verdi. Planen var at Alexander og Robin skulle opprette The Dale Oen Experience etter OL 2012 og drive fondet sammen.

Alexander Dale Oen (Foto: Øijord, Thomas Winje/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Øijord, Thomas Winje/NTB scanpix)

Se dødsannonse i feltet til høyre.

– Overalt hvor Alexander Dale Oen gikk spredde han liv og glede rundt seg. Det var hele hans vesen. Å bruke kroppen og å oppleve naturens skjønnhet var viktig for Alexander. Det var her han hentet sin inspirasjon og energi. Dette var noe han ønsket å dele med andre, skriver Bjørn Soleng på vegne av Robin Dale Oen i en pressemelding.

– Nå er ikke Alexander her mer, men budskapet hans er fremdeles like viktig. Vi ønsker gjennom fondet å la Alexander fortsette å spre liv og glede til alle han har, og alle han kommer til å berøre.

– En drøm de hadde sammen
Brødrene planla å samle inn penger til bedring av landets svømmeanlegg, deriblant bidrag til opprustning av bassenger ved norske skoler.

I tillegg var de to brødrene lidenskapelig opptatt av å hjelpe barn og unge til å kunne bruke naturen aktivt.

– Robin og Alex hadde en drøm som skulle settes ut i live neste år. - Utgangspunktet var at dette skulle spre glede om det å være i naturen. Å skape engasjement og opplevelser for barn, unge og vanskeligstilte. Det skulle være noe grensesprengende med ekskursjoner og opplevelser for barn, sier Halvor Lea, medierådgiver i Olympiatoppen, til TV 2.

Sammen med broren Robin var avdøde Alexander Dale Oen frustrert over at norske politikere i en hel generasjon har forsømt seg mot landets tilbud til barn og voksne som enten vil lære, eller bli bedre til, å svømme. Det var imidlertid viktig for Dale Oen at dette ikke ble et svømmetungt prosjekt. Det skulle handle om naturopplevelser for barn, unge og vanskeligstilte.

Les også: Flere hundre deltok på minnemarkering for Alexander Dale Oen

– Vann er en del av dette, men Alex var opptatt av at det ikke skulle være et bassengbasert prosjekt, sier Halvor Lea til TV 2.

Tar rolige steg
- Vi må ta rolige steg framover. Vi må ta inn over oss de tingene som skjer nå – før Robin føler han har lyst og energi til å gå løs på dette. Dette blir en måte å komme videre på.

- Det ligger i sakens natur at det blir en gruppe som blir tatt ned for å finne ut av dette, men Robin ønsket å gå ut med det nå, sier Lea.

Holdt minnestund i Lillehammer
Flere av Norges fremste idrettsutøvere har vært samlet på Lillehammer i dag. Lea bekrefter at det har vært samlinger der i dag der de har snakket om Dale Oens bortgang og holdt minnestund.

- Vi hadde en samling i dag tidlig der vi snakket om plutselig hjertestans, fakta og bakgrunn for det. Utøverne trenger å vite og forstå mer om disse tingene, sier Lea.

Les også: Her er kjente personers siste hilsen til Alexander Dale Oen

«Like kjært som blomster»
I dødsannonsen som står på trykk i Bergens Tidende tirsdag, oppfordrer familen folk til å gi penger til stiftelsen «Alexander Dale Oen Memorial Fund», fremfor blomster til begravelsen.

«Like kjært som blomster er en gave til Alexander Dale Oen Memorial Fund», er de avsluttende ordene i dagens dødsannonse.

Broren har allerede opprettet kontonummer 1204.04.74763 for stiftelsen, fremgår det av dagens dødsannonse.

Alexander Dale Oen gravlegges fra Blomvåg kirke fredag.

Alexander Dale Oen (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)
Alexander Dale Oen (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)