lukssu2 (Foto: Stella Pictures)
lukssu2 (Foto: Stella Pictures)

Fredriks gjeld kan koste faren huset

22-åringen bor på gutterommet – har tatt opp lån med pant i pappas bolig.

22 år gamle Frederik Zajosha Staudt fra Stathelle utenfor Porsgrunn bor hjemme på gutterommet i farens hus.

Likevel har han havnet i et økonomisk uføre med en skyhøy kredittgjeld. 540 000 har han klart å bygge seg opp i gjeld.

I kveldens «Luksusfellen» på TV3 får han sjokkebeskjeden om at gjelden kan gjøre at faren Jan mister huset.

– De tjener rått på deg

Staudt jobber som teamleder hos Clas Ohlson, men har likevel bygd seg opp en gjeld på over 540.000 kroner. Etter å tatt opp flere dyre lån for kjøp av biler og motorsykkel - klarer han ikke lenger å innfri regningene som kommer.

«Luksusfellen»-ekspert Cecilie Lynum har vanskelig med å forstå hvorfor han lånte 130.000 i banken for en bil som kostet 85.000 kroner.

Da han senere solgte bilen, valgte han å ikke betale ned gjelden.

– Du har fem kredittkort, Frederik. Den dagen da regningene kommer betaler du kun små beløp. Men når du først betaler så dekker det nesten bare renter og omkostninger. Du må være kredittkortselskapenes beste kunde. De tjener rått på deg, sier Lynum i programmet.

Les også: Ramona (29) forlot «Luksusfellen»-opptak i tårer

Kan koste faren huset

Selv om Frederik bor gratis hjemme i sin fars hus, har han både lånt penger og tatt opp lån med pant i farens hus.

– Det er slik at når du tar opp lån til en bil med pant i din fars hus og klarer å havne bakpå med betalingene, så drar du han inn i rotet ditt. Hva er det som blir konsekvensene om du ikke betaler lånene dine?, spør økonomiekspert, Magne Gundersen.

– Det er jo at han i verste fall - hvis vi skal se veldig mørkt på det - så mister jo han da boligen. Og da går det utover mange flere enn meg, sier Frederik i programmet.

Les også: Terje (39) fryktet å bli narkoman om han ikke fikk kontroll på gjelda

– Ikke tenkt over konsekvensene

22-åringen var ikke klar over konsekvensene ved å be faren stille som kausjonist, og håpet at dette kunne være en vei ut av sitt økonomiske uføre.

– Det er ting som man ikke tenker på når man tar disse avgjørelsene og jeg har ikke tenkt godt nok over konsekvensene. Man tenker på dette som en vei ut, men når det ikke skjer så snur ting brått om. Dette understreker bare viktigheten med å følge de planen som nå har blitt laget for meg, slik at det ikke skjer igjen, sier han til «God kveld Norge».

Les også: Astrid og Hans måtte selge huset for å betale skatt

(artikkelen fortsetter under bildet)

lukss (Foto: TV3)
lukss (Foto: TV3)

– Enklere å smile

I programmet får Frederik hjelp med en tilbakebetalingsplan for gjelden han har bygd seg opp, og allerede ser han effekten av dette.

– Jeg har sett at gjelden faktisk begynner å minke og det er en veldig deilig følelse. Den prisen jeg betaler med å vise dette på tv, er ingenting i forhold til byrden som er av mine skuldre, forteller han.

Nå ser han frem til en hverdag uten brev, trusler og betalingsvarsler.

– Det går utover livskvaliteten og er en pyskisk belastning, men nå som det er ute av verden er det blitt enklere å smile litt, sier han til «God kveld Norge».

Les også: «Luksusfellen»: Linda og Espen måtte gå på sosialen for å ha råd til å ha barna